Recept voor stamppotje met rucola en gehaktballen met jus

Recept voor stamppotje met rucola en gehaktballen met jus

Met wie kun je aan het begin van de Tefaf 2015 in het Mecc in Maastricht beter spreken dan met chefkok Henk Hoogakker uit Weert? Met Kunst in de Keuken slaat hij de brug tussen beeldende kunst en kookkunst. Hij heeft het over lunchen op de Tefaf en zijn

 

Recept voor stamppotje met rucola en gewoon, lekkere gehaktballen met jus

Verteld door Henk Hoogakker op donderdag 12 maart bij ‘Donderdag tussen tien en twaalf’ op L1 Radio.

Voor mijn gevoel zitten we in deze tijd van het jaar net zo op het einde van de winter en het begin van de lente. Het kan nog alle kanten op met het weer en mijn gevoelens.
Daarom mijn keuze voor een stamppotje met de pittige rucola, een ongecompliceerd gerecht. De selderieknol geeft nog dat extra smeuïge aan de aardappels. Wat betreft de gehaktballen, viel mijn keuze op een gewoon recept zonder poes pas. Kan van Oma of van Jonnie zijn.

Ingrediënten ( op basis van vier personen)
Stamppotje
1½ pond aardappelen
½ pond selderieknol in blokjes
150 ml melk
25 gr boter
1 mespunt nootmuskaat
200 gr  rucola
100 gr gebakken blokjes gerookt spek

Gewoon, lekkere gehaktballen met jus
300 gr rundergehakt
300 gr varkensgehakt
2 eieren
40 gram paneermeel
1 eetlepel grove mosterd
Gesnipperde ui
Peper en zout
Boter
Rundvleesfond
Gehakte peterselie

Bereiding
Stamppotje
-Schil en snijd de aardappelen en de selderieknol in kleine stukken. Breng in een pan een laagje water met wat zout aan de kook. Kook de aardappelen en selderieknol met een deksel op de pan in 20 min. gaar.
-Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp met de pureestamper  ( niet te ) fijn.
- Voeg al roerend met een spatel zo veel melk toe dat het een smeuïge puree wordt. Voeg de boter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend op zacht vuur tot de boter is gesmolten. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Meng de sla in gedeelten door de puree en warm het stamppotje nog heel even door. – Doe alles in een voorverwarmde schaal en strooi de gebakken spekjes er over.

Gewoon, lekkere gehaktballen met jus
-Meng het gehakt, de eieren, paneermeel, grove mosterd, gesnipperde ui goed door elkaar. Voeg peper en zout toe. Niet te veel zout, want de rundvleesfond, die we later toevoegen , is ook al op smaak.
-Draai hier mooie ballen van en zet alles een half uurtje in de koelkast  om te rusten .
-Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan.
-Schenk de fond erbij en laat de ballen, met de deksel schuin op de pan, in een klein uurtje op laag vuur garen. Draai ze wel af en toe even om.
- Je kunt de jus -zo nodig-  even iets binden met allesbinder.
-Strooi voor het uitserveren nog wat gehakte peterselie over de ballen en de jus.

Uitserveren
We zetten de schaal met het stamppotje en de pan met de gehaktballen en de jus gewoon gezellig op tafel. Smakelijk eten!

Henk Hoogakker, www.kunstindekeuken.nl

Logo 1Limburg

Omgeving Echt kan gaskraan weer opendraaien

Omgeving Echt kan gaskraan weer opendraaien

De gasstoring in Echt, Koningsbosch, Pey en Maria-Hoop is verholpen. De inwoners kunnen de hoofdkraan om 18:00 uur in hun meterkast weer opendraaien, waarna ze kunnen koken of de verwarming aanzetten. In Maria-Hoop kan dit vanaf 18:15 uur.

Programma's