Recept: Everzwijnhaas met frambozen-witlof & jus van Gerlachus wiskie

Recept: Everzwijnhaas met frambozen-witlof & jus van Gerlachus wiskie

Het wildseizoen is weer van start gegaan. Rico Haan, chefkok van restaurant Pomerol in Landgraaf ziet deze periode als een opmaat naar kerst en is druk aan het 'voorkoken'. Een van zijn klassiekers komt deze keer aan bod: Everzwijn met frambozen-witlof en jus van Gerlachus Wiskie.

Najaarszaligheden…
Laten al vroeg een voorvreugde gevoel opkomen voor de koude eindejaar tijd vol huiselijke gezelligheid & familiair samenzijn.

Voor koks een ultieme gelegenheid om echte klassiekers uit de kast te halen, koken zonder poeha & frutsels!!

Net voor de eerste vorstperiode pluk je de allerlaatste frambozen boordevol smaak, krijg je de mooiste witlof & wordt het eerste zwartwild op de markten aangeboden!

Ook de tijd om alvast voor te proeven van hetgeen de kerstdis gaat opleuken….net wat zwaardere rode wijnen van net wat meer gerenommeerde huizen, het uitdenken van het kerstmenu met proefsessies vooraf, de playlist van de kerstmuziek etc.

everzwijn, ’n culinaire alleskunner, van spare-rib tot gebraad, van korte bereiding tot langzaam stoven. Van bubbelend wit tot zwaar rood; alles kan met dit vlees van superieure kwaliteit, mits gekeurd….koop dus nooit aan de voordeur!!!!

Drink als begeleiding voor dit gerecht een goed glas Pinot Noir uit Bourgondië met veel fruitige tonen, maar toch opgewassen tegen de stevige smaak van Everzwijn!!
Bon Appétit, Riek

Everzwijn met frambozen-witlof & jus van Gerlachus wiskie
600 gram everzwijnhaas
500 gram witlof fijngesneden zonder kern
150 ml slagroom
30 ml. Frambozenazijn
30 gram suiker
150 gram verse frambozen
5 gram tijmblaadjes
Zwarte peper uit de molen

Voor de jus:
1 gesnipperd uitje
1 teen knoflook
150 ml wildfond / bouillon
Scheutje Gerlachus wiskie
Mespunt zoete of grove mosterd.

Eigenlijk gaat dit heel erg snel hoor….
Bak het vlees in de pan aan , kruidt het met peper & zout en gaar het in uw oven op 165 graden gedurende 20 minuten mooi rosé.
Het braadvocht verrijken we met de ui & de knoflook, fruiten dit lichtjes gaar en voegen de mespunt mosterd eraan toe.
Ook deze laten we eventjes zachtjes smoren en blussen af met de wiskie ( zo wordt het trouwens echt geschreven hoor! ) uit Hulsberg.
Voeg de fond of bouillon toe en laat snel inkoken, bind af en… Klaar.
Neem een ruime ketel en voeg m.u.v.. de witlof alles samen en verhit langzaam. Aangezien de witlof ontdaan is van de stronk, is de garing van de fijngesneden blaadjes een kwestie van 2 minuten.
Voeg deze dus bij het room/frambozenmengsel en laat 2 minuutjes mee pruttelen.
Snijdt het vlees in mooie tranches en presenteer deze op de witlof.
Geef de jus er apart bij samen met gekookte krieltjes of aardappel croquetten.

Witlof n’s heel anders….zo lusten kinderen ’t ook wel !!!

Meer informatie op: reataurantpopmerol.nl

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

L1mburg Centraal: oogst gered door kalklaagje rond appels

L1mburg Centraal: oogst gered door kalklaagje rond appels

Logo 1Limburg

Programma's