Pride Week: Aidar vluchtte uit Rusland, om de liefde

Pride Week: Aidar vluchtte uit Rusland, om de liefde

Aidar Ismagilov vluchtte afgelopen jaar via Moskou naar Oekraïne en vervolgens via Turkije naar Nederland.

Hij wist op jonge leeftijd al dat hij geen hetero was. Dat was vroeger geen probleem, maar toen Poetin in 2013 de anti-homopropagandawet invoerde sloeg dat om. Sindsdien lijken lhbt-ers vogelvrij in het land; ze worden aangevallen op straat, mishandeld en zelfs vermoord.

Hij vertelt zijn verhaal.

|

Vijandig
Aidar groeide op in de Russische stad Oefa, duizend kilometer ten oosten van Moskou. Hij was er al snel achter dat hij niet hetero was. Zijn familie maakte er geen punt van, maar er werd verder niet over gesproken. Hoewel Rusland nooit een uitgesproken tolerant land is geweest voor mensen met een andere geaardheid, is het niet altijd zo vijandig geweest als nu volgens de vluchteling.

Mishandeld en vermoord
"Toen Poetin in 2013 de anti-homowet invoerde escaleerde het", vertelt hij. "Lhbti-ers worden aan de lopende band lastiggevallen, bedreigd, mishandeld en niet zelden vermoord. Dat gebeurt vaak gewoon op straat. Mishandelingen worden vaak gefilmd en op internet gezet. De staat beschermt ons hier niet tegen. Ze faciliteert dit gedrag. Ze haten ons en willen ons gewoon elimineren."

Daar kent hij zelf voorbeelden van. "Ik heb een hoop lhbti-vrienden die nu dood zijn. Vermoord door burgers, radicale groeperingen of de overheid zelf."

Anti-homowet
Die anti-homopropagandawet, zoals Rusland de wet zelf noemt, wordt door Rusland omschreven als een wet 'tot bescherming van kinderen tegen informatie die schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling en andere wetten in de Russische Federatie met als doel het beschermen van kinderen tegen informatie die de ontkenning van traditionele familiewaarden propageert'.

In de praktijk betekent dit dat er geen erkenning, voorlichting en rechten bestaan voor mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Sindsdien lijken lhbti-ers vogelvrij verklaard. Volgens Ismagilov was het een strategische zet van Poetin om conservatieve kiezers voor zich te winnen en zijn macht verder te versterken.

Strijd voor homorechten
De strijdlustige Rus laat zich hierdoor destijds niet uit het veld slaan. Als hij gaat studeren aan de universiteit, komt hij in aanraking met de politieke ideeën van Navalny. In 2017 sluit Ismagilov zich bij hem aan als campagnemedewerker van de oppositieleider, om zich vanuit die positie ook sterk te maken voor homorechten.

Hij wordt vaak geïntimideerd en bedreigd. Dat neemt hij op de koop toe, tot een beruchte groep radicale religieuzen hem opzoekt. "Op een dag kwam er een grote groep naar mijn huis, misschien wel twintig man. Ik belde de politie en die kwam. Maar ze hielpen me niet echt. Ze waren heel amicaal met die groep en maakten grapjes over mijn dood. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat het mijn dood zou worden als ik in Rusland zou blijven."

Vluchten
Uiteindelijk weet Ismagilov met hulp van Navalny’s team via een safehouse in Moskou naar Oekraïne te vluchten en vervolgens via Turkije naar Nederland. Daar verblijft hij in een aantal azc’s voordat hij asiel krijgt en een woning in Limburg krijgt toegewezen. “Ik wist dat Nederland homorechten heeft, dat wisten we in Rusland al heel vroeg.”

Toekomst
Hoewel hij zich hier veiliger voelt, krijgt hij via internet nog steeds bedreigingen vanuit Russische kant. Hij mist zijn familie en vrienden, maar ziet het op korte termijn niet gebeuren dat hij terug kan. ”Zolang dit regime aan de macht blijft, zal er nooit wat veranderen voor ons.” Vertelt hij. Toch heeft hij hoop voor de toekomst van Rusland. “Jongeren in Rusland zijn een stuk liberaler en komen steeds meer in opstand. Het zijn mensen uit de oude Sovjet tijd en conservatieven die dit soort dingen tot probleem maken.”

Aidar heeft zijn politiek activisme inmiddels gestaakt, maar wil toch weer wat gaan betekenen voor andere mensen. “Ik hoop dat ik hier maatschappelijk werker kan worden. Ik ben zelf vluchteling, dus ik weet wat voor problemen en gevoelens daar allemaal bij komen kijken. In de toekomst wil ik graag mensen zoals mijzelf helpen.”

L1 Nieuwsshow

Wakker worden, wakker blijven! Iedere werkdag van 06:00 tot 10:00 maken we je wakker met het laatste nieuws en de lekkerste muziek.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/L1nieuwsshow

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 28 september 2021

L1mburg Centraal - 28 september 2021

L1mburg Centraal: medewerkers MUMC+ leggen werk 24 uur neer

L1mburg Centraal: medewerkers MUMC+ leggen werk 24 uur neer

L1mburg Centraal: MVV verliest met 3-1 van Jong Ajax

L1mburg Centraal: MVV verliest met 3-1 van Jong Ajax

L1mburg Centraal: man die vastzit wegens dood vrouw vermoordde vorige partner

L1mburg Centraal: man die vastzit wegens dood vrouw vermoordde vorige partner

L1mburg Centraal: geen QR-code na heftige reactie op coronavaccin

L1mburg Centraal: geen QR-code na heftige reactie op coronavaccin

L1mburg Centraal: koningspaar viert Koningsdag 2022 in Maastricht

L1mburg Centraal: koningspaar viert Koningsdag 2022 in Maastricht

Logo 1Limburg

Programma's