Première Het kogelgat van Château St. Gerlach

Afbeelding ter illustratie © L1
De documentaire Het kogelgat van Château St. Gerlach gaat zondag 1 maart in première. De documentaire, die op L1 wordt uitgezonden in de serie Limburg Doc, is een samenwerking tussen Camille Oostwegel en regisseur Robin Peeters. De documentaire is
Captain Joseph Ryan uit New Jersey sneuvelde in Duitsland in 1945. Camille Oostwegel is adoptant van Ryan's graf in Margraten. Het uitgangspunt van de documentaire is een mysterieus kogelgat in één van de spiegels in Château St. Gerlach in Valkenburg. Het gat is veroorzaakt door een Afro-Amerikaanse soldaat.
Volgens de overlevering nam de blanke Ryan de schuld van het schietincident op zich om te voorkomen dat de zwartecomrad-in-arms zwaar gestraft zou worden. "Het verhaal biedt de gelegenheid om de contradictie van Europa's bevrijding door een raciaal verdeeld Amerikaans leger te belichten en wijst tegelijkertijd op de rol van de Tweede Wereldoorlog als katalysator van grote veranderingen op het gebied van gelijke rechten in de Verenigde Staten", zo lichten Oostwegel en Peeters hun initiatief toe.

Bijzonder archief materiaal

De filmopnamen waren in Nederland, België en de Verenigde Staten. De toedracht van het schietincident – de Houthem case – is op authentieke locaties op landgoed St. Gerlach nagespeeld. Hoofdrollen zijn vertolkt door Wouter Braaf (“Soegija”), Joes Brauers (“Oorlogsgeheimen”) en Ivan Groenheijde, die eerder te zien was in een kleine rol naast Brad Pitt in “World War Z”. Bij de totstandkoming van de documentaire is gebruik gemaakt van bijzonder archiefmateriaal waaronder zeldzame 8mm filmopnamen van de geallieerden in Valkenburg, die speciaal voor deze productie naar HD zijn gescand door filmrestaurateur Haghefilm Digitaal in Amsterdam.

Jeff Wiggins

Het lot van de onbekende Afro-Amerikaanse soldaat uit Het kogelgat van Château St. Gerlach wordt vertegenwoordigd door wijlen dr. Jefferson Wiggins. Eind september 1944 werd Wiggins met zijn compagnie van Afro-Amerikanen tewerkgesteld in Margraten. Op de akkers waar de oorlogsbegraafplaats van het Amerikaanse leger werd aangelegd begroef hij wekenlang blanke gesneuvelden. Hij was 19 jaar. Mieke Kirkels schreef een boek over hem. Hiervoor heeft ze Wiggins geïnterviewd. Het interview werd door Kirkels op video vastgelegd en delen daaruit zijn nu voor het eerst te zien in Het kogelgat van Château St. Gerlach.
De publieksvoorstelling Het kogelgat van Château St. Gerlach is zondag 1 maart om 20:00 uur in Château St. Gerlach. Kaarten zijn te koop bij de hotelreceptie van Château St. Gerlach, gerlach@chateauhotels.nl of 043 608 88 88.