Première docu over Limburgse Marokkanen

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De Limburgse Filmmaker Marijn Poels maakte de afgelopen maanden een documentaire over hoe de eerste generatie gastarbeiders omgaan in één leven met twee harten. De documentaire ‘Twee levens in een hart’ wordt in november uitgezonden door L1 TV in
Ruim vijftig jaar geleden kwamen de eerste arbeidsmigranten uit Marokko naar Nederland om het tekort op de arbeidsmarkt aan te vullen. Hun vrouwen kwamen later en kregen kinderen die opgroeiden met de Nederlandse cultuur. Teruggaan naar Marokko werd voor de gastarbeiders een sociaal dilemma. Lange vakanties naar hun geboorteland verzachten de heimwee. Eenmaal in Marokko verlangen ze weer naar hun kinderen en kleinkinderen in Nederland.
Poels volgt in de film Lakhdar Maazouzi (83) en Larbi Yahyia (68), die beiden in Limburg terecht kwamen als gastarbeider. Maazouzi reist voor de eerste maal met zijn dochter Hanan terug naar zijn roots in het oosten van Marokko. Zijn dochter maakt kennis met de geboorteplek van haar vader. Alles wat er ooit was is er niet meer. En de mijnen, waar hij in Marokko werkte, zijn nu niet meer dan stalen ruïnes. Marokko is veranderd. Alleen Maazouzi’s herinneringen aan zijn verleden staan nog overeind.

Cafetaria

Larbi Yahyia vertelt hoe hij in Amsterdam verzeild raakte. Van de vrome moslim cultuur kwam hij plotsklaps in een wereld van hasj, bier, varkensvlees en de dames van plezier. Hij wilde weg en ruilde de grote stad in voor een leven op het platteland in Noord-Limburg. Na drie jaar gewerkt te hebben als spuiter in een fabriek maakte hij uiteindelijk zijn droom waar. Hij begon zijn eigen cafetaria in het Limburgse dorp Panningen “Frituur Mekness”, vernoemd naar zijn geboortedorp.
Net als vele andere Marokkaanse arbeidsmigranten en hun gezinnen leven de families Maazouzi en Yahyia in twee werelden. Hun families in Marokko en hun kinderen in Nederland. Teruggaan naar Marokko was geen optie. De gasten werden blijvers, zwevend tussen twee culturen.

Première

De documentaire gaat zaterdag 8 november om 15.00 uur in première in de theaterzaal van het Limburgs Museum in samenwerking met Provinciaal Platform Minderheden en L1 TV. Op 9 november zal de documentaire te zien zijn in Lumière Cinema in Maastricht in samenwerking met filmplatform Cinesud om 16.00 uur. Marijn Poels is bij beide vertoningen aanwezig.
Kaartjes voor de première in het Limburgs Museum in Venlo zijn verkrijgbaar via de webshop, klik hier
Voor de vertoning in Lumière Cinema Maastricht kan men zich aanmelden via de website van Cinesud.