Politiek Venlo verdeeld over asielzoeker Iragh Ebrahimi

Politiek Venlo verdeeld over asielzoeker Iragh Ebrahimi

Politieke partijen in Venlo reageren wisselend op het verhaal van asielzoeker Iragh Ebrahimi.

Sommige partijen willen zich hard maken om de 18-jarige Afghaan die in Tegelen woont hier te houden. Anderen vinden dit geen zaak van de gemeenteraad in Venlo.

Ouders overleden
Iragh Ebrahimi moet het land uit omdat hij niet kan bewijzen dat zijn ouders overleden zijn. De IND trekt zijn verhaal in twijfel en dus moet hij terug. Iragh woont nu een paar jaar samen met zijn oma, die wél in Nederland mag blijven, in een aanleunwoning in Tegelen.

Wisselende reacties
PvdA-wethouder Ramon Testroote vindt dat er in dit geval een uitzondering gemaakt kan worden op de regel: "Ik snap dat je als overheid consequent moet zijn maar volgens mij is hier een dusdanige situatie met de oma van Iragh dat de regel niet toegepast kan worden." Ook zal hij zich in het college van Venlo hard maken voor de zaak: "In de vorm van een brief of een telefoontje kan er contact gelegd worden om te vragen aan de staatssecretaris om nog eens vanuit een menselijk perspectief naar de zaak te kijken."

VVD-fractievoorzitter John Heuvelings ziet dit niet als een zaak van de raad in Venlo: "De landelijke regering gaat hier over en als lokale politiek moeten we hier verre van blijven".

Het CDA, de derde coalitiepartij in de Venlose raad, roept de VVD op een lans te breken voor Iragh. Volgens raadslid Aissa Meziani is staatssecretaris Fred Teeven (VVD) aan zet: "Ik wil een beroep doen op raadsleden van de VVD om aan de staatssecretaris te vragen om nog eens goed naar deze zaak te kijken."

Petitie: 'Iragh moet blijven'
De petitie 'Iragh moet blijven' is inmiddels door meer dan 1500 mensen ondertekend. Ook wethouder Ramon Testroote en raadslid Aissa Meziani hebben hun handtekening gezet.

Logo 1Limburg

Programma's