Dirigent Josef Suilen is de gast van Emil Szarkowicz op zondag 17 mei 2020.

Josef Suilen studeerde aanvankelijk bouwkunde en later aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam klarinet en Orkestdirectie.

Zijn leraren waren Jan Cober (klarinet, Maastricht), Joop van Zon (orkestdirectie, Amsterdam) en Emiel Kleijmeer (klarinet, Amsterdam).

Studeerde af in 1984 voor Master Klarinet en in 1987 cum laude voor zijn Master orkestdirectie. Vervolgde zijn studie in Londen bij het Royal Opera House Covent Garden waar hij gecoacht werd door Bernard Haitink.

Hij was assistent dirigent bij Het Brabants Orkest en dirigeerde o.a. het Limburgs Symfonie Orkest en Brabants Orkest, het Gelders Orkest en het Zeeuws orkest, Bochumer Sinfoniker (D), Moravisch Philharmonisch Orkest (CZ).

Hij was chefdirgent van het Brabants Kamerorkest en lange tijd chef dirigent van het Nijmeegs Studenten Orkest.

Josef was chef-dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Hij was in 2008/2009 Music Director van de Nederlandse productie van ‘Les Miserables’, in Rotterdam en Amsterdam.

In 2010 dirigeerde hij in Bulgarije en Nederland Verdi’s Aïda.

Josef Suilen is regelmatig gastdirigent van het Istanboel Staats Symfonie orkest. Suilen dirigeert in onder meer Bulgarije en Roemenie de orkesten in Plovdiv, Oradea, Bacau, Cluj, Satu Mare.

Bij de Oekraïense Staatsopera in Odessa was hij na zijn debuut uitverkozen als een van de gegadigden voor het chef dirigentschap.

Terug naar podcast