Plat-eweg Platekas - Damesduo’s deel 1: Helma en Selma

Plat-eweg Platekas - Damesduo’s deel 1: Helma en Selma

Programmamaker Henk Hover schotelt je in de Plat-eweg Platenkas vinylplaatjes voor uit zijn eigen collectie singles en elpees. De komende weken staat de rubriek in het teken van Limburgse damesduo’s. In de jaren 50 en 60 waren deze duo’s erg populair en veel ervan hadden een Limburgse link.

Deel 1: Helma en Selma

Helma en Selma is een zangduo uit Limburg. Het duo bestond uit Helma Lambrechts en Gertrude (Zus) Jansen. Helma Lambrechts komt uit Weert. Zij trouwt met en zingt bij orkestleider Mathieu Niëns, van het dansorkest The Flying Dutchmen. Bij dat orkest treedt ook altijd een clown op. Dat is de vader van Gertrude Jansen. Hij stelt voor om een zangduo te formeren. Het is dan 1949.

Selma wordt de artiestennaam van Gertrude Jansen, door vrienden en intimi Zus genoemd. Het duo Helma en Selma is een feit.

Het duo heeft vooral succes in Zuid-Nederland en treedt vaak op met The Flying Dutchmen. Het duo is ook in Heerenveen en omstreken populair. Vanaf 1950 komen er ook plaatjes van het duo uit; ze krijgen airplay op Radio Luxemburg. De eerste platen verschijnen nog op 78 toeren schellak-plaatjes op het Philips-label.

Valderi valdera - Helma en Selma

|

Rikketik - Helma en Selma

|

Naderhand haalt platenbaas Johnny Hoes het duo naar het Telstar-label. Orkestleider Jean Kraft neemt met hen onder meer de single 'Bergen van Tirol' op. Aan de achterkant staat de Edelweis-wals.

Bergen van Tirol - Helma en Selma

|

Edelweis-wals - Helma en Selma

|

Rond 1955 valt het duo uit elkaar. Helma hield duo Helma en Selma in leven door andere zangpartners in te schakelen onder wie bijvoorbeeld Ria Roda.

Selma gaat verder met haar zus Mia/Mieke Jansen, die haar voornaam niet echt artistiek vond en zich Vera laat noemen. Beide namen smelten ineen tot de Selvera's. Die hoor je in de volgende aflevering van de Plat-eweg Platekas.

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7C.

Natuur en Zo - 1 april 2023

Natuur en Zo - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Programma's