Plat-eweg - 9 november 2019

Plat-eweg - 9 november 2019

In Plat-eweg presenteert Henk Hover zaterdagmiddag 9 november weer een vol programma met heel veel nieuwe muziek en een vleug nostalgie.

|
|
|

Nieuw CD Skinnie

Ron van der Burgt, artiestennaam Skinnie, presenteert zondag 10 november zijn eerste album in de Limburgse taal. Het Zittesj is hem met de paplepel ingegoten en na wat omzwervingen in het Engels is het nu dan eindelijk tijd voor een CD in zijn moederstaal. Het decor voor de liedjes en voor de cd-presentatie vormt het hotel waar Skinnie werkt als nachtwaker. In Plat-eweg hoor je al een aantal nieuwe liedjes van het album. Op de Facebookpagina van Skinnie is een aantal minidocumentaires te vinden waarin hij de achtergrond en de totstandkoming van zijn liedjes uit de doeken doet.

Kijk hier voor meer informatie

|

Wo blif d’n tied

Zangeres Marlou Obers speelde drie jaar geleden in de Zittesje Revuu de rol van De Tied. Het bijbehorende nummer ‘Wo blif d’n tied’ liet haar niet meer los en ze besloot het met behulp van een groot aantal muzikanten op te nemen in de studio van Jan Theelen. Nu , drie jaar laten én aan de vooravond van een nieuwe Zittesje Revuu, verscheen het liedje dan eindelijk. Marlou schuift aan in de studio om er alles over te vertellen.

|

Meer informatie over Marlou Obers
Meer informatie over de Zittesje Revuu


Plat-eweg Platbook Erwin Lennarts: ’t Menneke

In het Plat-eweg Platbook is het deze week de beurt aan Erwin Lennarts uit Wahlwiller. Zijn verhaal gaat over een ‘Menneke’. Het verhaal verscheen eerder in de reeks Platbook, een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

|

Kelly en Lotte - ’t Gebaar van vastelaovend

Ze komen uit Maasniel en Tegelen en vormen samen het nieuwe Limburgse zangduo Kelly en Lotte. Ze maakten een liedje over de inclusiviteit van vastelaovend. Iedereen hoort erbij en iedereen mag meedoen en dat geldt in het bijzonder voor de minder goed horende medemens. Daarom is het Gebaar van Vastelaovend in een videoclip voorzien van een de bijbehorende gebaren, zodat iedereen de tekst goed kan volgen. Omdat radio niet écht een kijkmedium is leren ze Henk Hover én iedereen thuis nu alvast het gebaar van vastelaovend:

|

De Loemelezèk??

Het hoge Limburgse noorden en het diepe Limburgse zuiden zijn in de combinatie van de Toddezèk uit Grubbenvorst en Paul & Leo uit Heerlen een unieke samenwerking aangegaan in het gelegenheids-zangkwintet “De Loemelezèk”. Het idee voor deze combinatie kwam tot stand in de voorbereiding op de jaarlijkse Paul & Leo-revue “Hinge gen Hergod’s vót”, waar de Toddezèk begin 2019 een gastoptreden verzorgden. Je hoort het lied in Plat-eweg.

|

Plat-du-jour: Frans Theunisz - 't Leedsje vaan de moneka

Frans Theunisz heeft een neus voor pakkende accordeondeuntjes. Met hits als ‘Pieke’ en natuurlijk ‘Sjeng aon de geng’ heeft de sympathieke Maastrichtenaar dit ruimschoots bewezen. Zoals hij zelf zingt heeft zijn nieuwe kraker wel iets weg van Pieke, maar ook van Sjeng. Beoordeel het zelf en luister deze week naar het nummer dat van de Plat-eweg-redactie het predicaat Plat-du-jour heeft meegekregen.

|

Isabelle Jennes - Wie 't Danst

Wat Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle met z’n drieën doen doet de Doenraadse zangers Michelle Jennes in haar eentje. Ze coverde de Nederlandstalige hit ‘Hoe het danst’ in het Doonders. In haar versie wordt het dan ‘Wie ’t danst’. Je hoort het nummer in Plat-eweg, maar je kunt ‘t clipje ook hier alvast bekijken:

|

Plat-eweg Platekas: Benny Neyman auf Deutsch

De Maastrichtse zanger Benny Neyman vergaarde in de jaren ’80 nationale roem met zijn prachtige Nederlandstalige kleinkunstliedjes. Drijvend op dat succes deed hij diverse pogingen om ook in Duitsland door te breken. Platenmaatschappij CNR zag mogelijkheden op de Duitse markt en vlak voor de zomer van 1983 verscheen de LP "Skizzen", getrokken door de single "Der Junggeselle", een Duitse versie van Benny's grote succes "Vrijgezel". De LP bevatte vertalingen van liedjes die Benny tussen 1978 en 1982 al in het Nederlands opnam. Ondanks dat Benny als zanger al snel populair werd in Duitsland, bleven de verkopen van de Duitstalige platen achter bij de verwachtingen van CNR en verdere plannen om de Duitstalige markt te veroveren verdwenen tijdelijk in de ijskast. In 1985 kwam er eindelijk buitenlands succes: de vertaling van "Waarom fluister ik je naam nog" werd onder de titel "Dann ruf ich wieder deinen Namen" positief ontvangen op de Duitstalige markt. In de Plat-eweg-Platekas legt Henk Hover wederom drie Duitstalige Neyman-singles op de draaitafel in Plat-eweg:

Im Himmel Darf Man Sich Nicht Küssen

De single Im Himmel Darf Man Sich Nicht Küssen, kwam in 1987 uit op het Bellaphon-label in onder catalogusnummer 100·05·099. De credits zijn voor: B. Neyman, N. Ignatiadis en R.F. Jacobi.

Het arrangement is van Harry van Hoof en Nikos Ignatiadis. het nummer werd geproduceerd door Will Hoebee. (producer van oa. Nana Mouskouri ,Vicky Leandros en Gheorghe Zamfir)

Freunde Der Nacht

Het nummer verscheen als A-kant op vinyl single op het Bellaphon-label onder catalogusnummer 100·05·065 in November 1985. Bij deze opname zijn de credits voor Benny Neyman en Robert Frank Jacobi. Houbee en Van Hoof tekenden voor respectievelijk productie en arrangement. De opnames warden gemaakt in de Wisseloord-studio.

Laß Mich Träumen

Laß Mich Träumen verscheen in 1986 op single op het Bellaphon-label (cat.nr. 100·05·079) Het nummer werd geproduceerd en gearrangeerd door Jean Luc Drion. Schrijvers waren : B. Neyman, Darario Baldan Bambo, Giorgio Conte, Mia Martini en R.F. Jacobi.

|

’t Lèste Waord- Dyanne Sleypen

Je leest erover in “de bladen” en tegenwoordig zelfs in de krant: de uitglijders van BN-ers en BL-ers. Eén voor één vallen ze van hun voetstuk. Dyanne viel het op en schreef er een column over.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7C.

Wunderbar met de Original Südtiroler Spitzbuam

Wunderbar met de Original Südtiroler Spitzbuam

L1mburg Centraal - 29 mei 2023

L1mburg Centraal - 29 mei 2023

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

Pinkstermaandag op L1: Euver de grens

Pinkstermaandag op L1: Euver de grens

Cultuurcafé: pianist Jorrit Kleijnen, kostuummaker Michelle Cornelissen

Cultuurcafé: pianist Jorrit Kleijnen, kostuummaker Michelle Cornelissen

Ons Orkest - aflevering 5

Ons Orkest - aflevering 5

Programma's