Plat-eweg - 29 juni 2019

Plat-eweg - 29 juni 2019

Plat-eweg heeft geen last van het warme weer. Zoek een plekje in de schaduw en geniet ook zaterdagmiddag 29 juni weer van Limburgse muziek en de Limburgse taal. Henk Hover gaat je voor.

Limburgs appen gemakkelijk gemaakt

Yuri Michielsen van Stichting Limburgse Academie ontwikkelde een spellingshulp waarmee Limburgs typen op je smartphone een stuk gemakkelijker wordt gemaakt.

De SwiftKey-app. In die app zitten (buiten het Kerkraads en het Vaals) alle verschillende varianten van de Limburgse taal. Bovendien is het hulpmiddel zelflerend, dus ook geschikt voor eigenwijze dialectspellers die zaken graag op hun eigen manier tikken op hun telefoon.

Twijfel jij wel eens bij het tikken van bijvoorbeeld: ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw of aoë ? Dan is de SwiftKey een handig hulpmiddel.

Klik hier voor de downloadinstructie: https://www.veldeke.net/wp-content/uploads/2019/06...
En hier voor meer informatie: http://www.limburgs.org/nl-li/dictionaries/limburg...

|
|

Plat-du-jour: Thei & Marij Ik wil de zomer gaer viere

Bij een jubileum hoort een nieuw liedje. Het Tegelse duo Thei & Marij viert dit najaar het 33-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan verscheen er een nieuwe zomersingle van de twee. “Ik wil de zomer gaer viere”. Je hoort het vrolijke zomerliedje de hele week als Plat-du-jour in Plat-eweg.

|

Plat-eweg Platbook: D'r Joep hat doeësj

In de zesde aflevering van de rubriek Plat-eweg Platbook hoor je de Kerkraadse schrijver Maurice Hinzen. Zijn verhaal gaat over d’r Joep die op zijn naamdag 19 maart afreist naar Sittard voor een bezoekje aan de bekende St. Joepmarkt.
Kijk voor een overzicht van alle verhalen en gedichten tot nu toe op: L1.nl/platbook/

|

Tieëkezinge Kirchroa 2019: Thei & Marij en Christel & Quinn

Op zondag 16 juni 2019 werden er weer 3 afleveringen van Tieëkezinge Kirchroa 2019 opgenomen bij Kasteel Erenstein in Kerkrade. De Gemeente Kerkrade organiseert samen met L1 en Kasteel Erenstein voor het vierde jaar op rij dit meezingevenement. Bart Storcken en Roel van Wijk zorgen wederom voor de muzikale begeleiding en Henk Hover doet zijn best om als ceremoniemeister een en ander in goede banen te leiden. Het jubilerende Tegelse duo Thei & Marij komt natuurlijk mét Veldboeket en uit Venlo komt duo Christel en Quinn, voorheen W-Dreej.

|

Afscheidsconcert Neet oét Lottum deel 2

De Venlose band Neet oét Lottum stopte in 2009. Na bijna 15 jaar vond de groep het genoeg geweest. Op 26 juni gaf de band het laatste concert in een dampende Maaspoort in thuishaven Venlo. Dat is dus exact 10 jaar geleden deze week. Plat-eweg registreerde het allerlaatste optreden. Veel bekende en soms wat minder bekende liedjes werden nog éénmaal gespeeld. Ruim 2,5 uur aan denderden de zes heren over het podium. In twee delen herhaalt Henk Hover dit concert nog eens in Plat-eweg. Deel een hoorde je vorige week.
In dit tweede deel hoor je :

  • kojboj (met John Denver intro)
  • oppe ruiver
  • Festwiespolka intro
  • Pruusse (met maedje waat biste lillik)
  • De schöld van de hemel
  • Hans op de Laak
  • Alles heej is VVV
  • Hald mich 's vas
  • Gekke Minse

’t Lèste waord: Dyanne Sleijpen maakt een ritje door het heuvelland

Wie door het Limburgse Heuvelland rijdt zou haast vergeten dat er ook nog mensen zijn die hier NIET op vakantie zijn, maar hier gewoon wonen en leven. Columniste Dyanne Sleijpen is zo iemand. Een autoritje naar haar ouders in Epen leverde meer dan voldoende stof voor een zaterdagse column.

|

Terugluisteren zaterdag 29 juni 2019

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 27 november 2021

L1mburg Centraal - 27 november 2021

L1mburg Centraal: aanpak Stichting Streetwise tegen winkelleegstand effectief

L1mburg Centraal: aanpak Stichting Streetwise tegen winkelleegstand effectief

L1mburg Centraal: derby Roda JC - VVV blijft doelpuntloos, MVV verliest van Jong PSV

L1mburg Centraal: derby Roda JC - VVV blijft doelpuntloos, MVV verliest van Jong PSV

L1mburg Centraal: zijn de nieuwe coronamaatregelen voldoende?

L1mburg Centraal: zijn de nieuwe coronamaatregelen voldoende?

L1mburg Centraal: politiek pleit voor financiële hulp carnavalsartiesten

L1mburg Centraal: politiek pleit voor financiële hulp carnavalsartiesten

L1 Cultuurcafé: column Servé Hermans

L1 Cultuurcafé: column Servé Hermans

Logo 1Limburg

Programma's