Plat-eweg - 7 december 2019

Plat-eweg - 7 december 2019

Deze Plat-eweg zit weer boordevol Limburgstalige ingrediënten. Henk Hover bakt er een lekkere Limburgse radiovlaai van tussen 13:00 en 16:00 uur.

Döbbeldèkkers

De Stramproyse tekstschrijver en zanger Jan Coenen was jarenlang lid van de roemruchte formatie Mooshoofpaadzengers. In en buiten Rooy vierden ze successen met liedjes als ‘Hollendsj lieëre’ en ‘Baer den achteropsjùt’. De groep stopte in 2015. Coenen is zelf altijd doorgegaan met optreden, onder meer op de zittingen van de plaatselijke vastelaovesverenging de Zaotmaale.

Op initiatief van zoon Robbert namen ze onlangs een CD met 21 liedjes op onder de naam ‘Döbbeldèkkers’. Henk zocht de twee op in hun Stramproy.

Alle muziek van de Mooshoofpaadzengers is inmiddels te vinden op Spotify

|

L1mbo Top 10

De samenstellers hadden er weer een flinke kluif aan, want in de afgelopen maand verscheen er weer heel veel Limburgs repertoire. Al hun lijstjes bij elkaar opgeteld vormen samen de L1mbo Top 10 van de maand december.

1 (-) De Venlose Kerssterre - Kersmis
2 (-) Marlou Obers - Wo blif de tied
3 (6) Blackbird - Tell your mama
4 (3) Ylka Kolken - Laot 't mer 'ns los
5 (2) Skinnie - Doezend verhaole
6 (8) Linda Koolen en Harold K - Moodersjoat
7 (-) Isabelle - Wie 't danst
8 (-,11) Miss Patty Pam-Pam - Gene flikker aan
9 (-) De Loemelezek - Mien hert steit in bleuj
10 (1) Lex Uiting - Gans veur gaon

nummer 11 DeWolff - It ain't easy

|

Plat-eweg Platbook: Phil Schaeken

Phil Schaeken uit Sittard is deze weer weer aan de beurt in de reeks Plat-eweg Platbook. Phil leest in zijn Zittesj het verhaal ‘Èngels is de mode’. Schaeken publiceerde eerder in de reeks Platbook, een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008.

Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

|

Plat-eweg Platekas: De Maddy’s en Valsj Plat

In de Plat-eweg Platekas hoor je vandaag twee twee juweeltjes uit de vinylcollectie van Henk Hover.

The Maddy's
Allereerst komen de Maddy’s op de draaitafel.
Maddy Bleiz stond vroeger bekend als de Maastrichtse Elvis. Hij was lang actief in het Limburgse muziekwereldje onder meer als zanger, drummer en accordeonist van de Mosam Skiffle Group en later The Walkers. Met Matty Eikenboom vormde hij duo de Maddy’s.

Van dat duo hoor je de liedjes:
‘Marleen’ (Hoesinfo: org. Madelein (Gordon / Kämpfe Limburgse tekst: Jeng Kraft / Frans Theunisz, Koor: Raymonde , Lucy, Maya, Beppie, Agnes, Jo, Rob en Zjack)
en ‘Iech kin wel doezend kier zègke’ ( Hoesinfo: org. Hello Good Morning org. H. van Broekhoven, tekst: Jeng Kraft, Koor: Carla, Harrièt en Dian)

Beide liedjes: productie en techniek: Marlstone rec. bv
1990 Marl 099009 S

Valsj Plat
De Geleense band Valsj Plat staat bekend om haar Rolling Stones-covers voorzien van Limburgstalige teksten. Op de single van vandaag staan echter twee eigen nummers van de Geleense songwriter Ben Erkens. Op de A-kant staat het vrolijke ‘Terrasje pikke’ ,met een dikke verwijzing naar Beatle George Harrisson in het intro en op de B-kant het veel serieuzere ‘Ich sjpeur ’t weer’ waarin Erkens zich duidelijk zorgen maakt over zaken als opkomend fascisme. Beide nummers komen vandaag voorbij in de Plat-eweg Platekas.

1985 Marl 98515

|

Plat-du-jour: Fabrizio - Baard en Knievel

Onlangs gaf Kevin Cramer aan dat hij zou gaan stoppen met zijn typetje Fabrizio. Hij ging zich meer toeleggen op zijn andere liefde, het exploiteren van een hal vol flipperkasten en games uit de jaren ’80. Groot was dan ook de verbazing toen er twee weken geleden tóch weer een nummer verscheen van deze Maastrichtse italo-held, het nummer ‘Baard en Knievel’. Dit keer gaar het om een cover van Michael McDonalds 'Sweet Freedom'.

|

’t Leste Waord: Dwayne Horbag

Ook in huize Horbag heeft het grote glinsterende kerstgevaarte zijn intrede gedaan. Voor columnist Dwayne Horbag een goede reden om in te gaan op zijn gevoel voor kerst, aan het einde van Plat-eweg.

|

Terugluisteren zaterdag 7 december 2019

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: Tijdelijke dam bij stuw Linne kost 6 miljoen

L1mburg Centraal: Tijdelijke dam bij stuw Linne kost 6 miljoen

L1 Cultuurcafé Tipt

L1 Cultuurcafé Tipt

Zaterdag 12-13 graden, droge ochtend, middag met regen en veel wind

Zaterdag 12-13 graden, droge ochtend, middag met regen en veel wind

De Stemming: Sittard-Geleen, eenzaamheid, De Man, coronavirus

De Stemming: Sittard-Geleen, eenzaamheid, De Man, coronavirus

Wil je een kijkje achter de schermen bij L1? Boek dan een rondleiding!

Wil je een kijkje achter de schermen bij L1? Boek dan een rondleiding!

Wil je ook iemand feliciteren via Postbus 31?

Wil je ook iemand feliciteren via Postbus 31?

Logo 1Limburg

LIVE: Coronavirus nu ook vlakbij Kerkrade

LIVE: Coronavirus nu ook vlakbij Kerkrade

Het coronavirus is nu ook in Herzogenrath, vlak over de grens bij Kerkrade, vastgesteld. In Nederland is een tweede patiënt gevonden met het virus. Volg de ontwikkelingen via ons liveblog.

Programma's