Plat-eweg - 4 december 2021

Plat-eweg - 4 december 2021

Zaterdag 4 december 13:00-16:00 op L1 radio

De eerste decemberaflevering van Plat-eweg zit zaterdag weer vol mooie Limburgstalige muziek. Presentator en samensteller Henk Hover neemt je mee langs bekende en minder bekende Limburgse artiesten en hun repertoire.

Sjtepke Truk - Laur Rutten

Laur Rutten, muzikant en schrijver uit Sint Geertruid werd 65. Voor hem was dat een mooie mijlpaal om terug te kijken op zijn leven; niet in nostalgie maar juist om zo beter vooruit te kunnen kijken.

Het publiek bij zijn optredens raadde de troubadour aan om de verhalen die hij tussendoor vertelde over de liedjes eens op papier te zetten. 25 Van die verhalen vormen de kern van het bijna 300 pagina’s tellende boek. Daarnaast is Ruttens familiegeschiedenis onderdeel van het boek. Ook vertellen vrienden en bekenden verhalen over Laur. De 25 beschreven nummers zijn als dubbel-CD toegevoegd aan het boek. Gedeeltes van het boek zijn zowel in het Eijsdens als in een Nederlandse vertaling weergegeven.

Het boek is verkrijgbaar bij de volgende verkooppunten: Plus (postagentschap) van Raymond en Esther Custers, Cramignonstraat 1, Eijsden - Plus (postagentschap) van de fam. Kleijnen, Amerikaplein 2, Margraten - Muziekpraktijk Edith Rutten, Ursulinenstraat 14, Eijsden - VVV Eijsden (servicepunt), Museum Het Ursulinenconvent, Breusterstraat 27, Eijsden

Mailen naar de auteur is ook mogelijk : sjtepketruk@gmail.com of bel naar 06-39873439.

Beluister hier de hele reportage terug


Ingekomen stukken

Henk Hover schotelt je ook weer een aantal nieuwe Limburgstalige liedjes voor. Wat dacht je van de nieuwe van Van Mofert, een splinternieuw nummer van Will Brouns (Ex-Schintaler)?


Plat-du-jour 1000 kaertskes - Dyanne Sleijpen & Rob Mennen

In deze donkere maanden, en onrustige tijden hebben mensen meer dan ooit behoefte aan licht en warmte…. "1000 kaertskes" is een bijzonder lied met een bijzonder en ontroerend verhaal als achtergrond. Dyanne schreef de tekst, Rob de muziek…. 

Een hart-onder-de-riem-stekend lied van steun, hoop en liefde! Opgedragen aan een dierbaar iemand, maar zeker ook naar iedereen die in deze onrustige tijd op zoek is naar lichtpuntjes. Je hoort het nummer deze week haast elke dag in Plat-eweg op L1 Radio.


L1mbo Top 10 van december 2021

“Ze vallen als herfstbladeren van de boom”, was de verzuchting van een van de samenstellers van de L1mbo Top 10. 

Ook in december telde de lijst van nieuwe Limburgse releases weer meer dan 20 nummers. Maak daar maar eens een keuze uit. De onmogelijke opdracht kreeg het samenstellerspanel van de L1mbo top 10; Carmen Nazarski, Patrick Postulart, Hubert Schunken, René de Serière, Huub Beeren, Roger Schepers, Jeroen Laven, Ronald Colée, John Hendrix, Ruud Kleinenen Ton Lexis.

Lex Nelissen postuum op nummer 1
Zanger, nachtburgemeester en platenbaas Lex Nelissen overleed op 13 november jongstleden. Voor het afscheid werd het nummer Adieë wa, oorspronkelijk uit 2016, door producer Ivo Rosbeek opnieuw gemixd. Het samenstellerspanel van de L1mbo Top 10 beloonde dit met een eerste plaats in decemberlijst van de L1mbo Top 10 die zaterdagmiddag werd uitgezonden. Bij het nummer werd een geïmproviseerde videoclip gemaakt met beelden uit een Tv-documentaire die L1-programmamaker Ruud Kleinen aan het maken was over deze markante Heerlenaar. De clip werd op Facebook binnen een halve dag al ruim 5000 keer bekeken.

Beluister hier de L1mbo Top 100 terug

Bekijk hier alle L1mbo Top 10's


’t Lèste waord door Fer Kousen

Sjpassminister en buuttereedner Fer Kousen is deze week weer aan de beurt een actuele kijk op de wereld van vandaag. Die hoor je in de columnreeks ’t Lèste waord.

Beluister hier 't Leste Waord

Foto: Jenny Audring
Foto: Jenny Audring
|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Avondgasten Sport met Sjoerd Ars en Reginald Thal

Avondgasten Sport met Sjoerd Ars en Reginald Thal

Kwizzele - 24 januari 2022

Kwizzele - 24 januari 2022

Dinsdag eerst vorst en mist, vanaf woensdag meer wind

Dinsdag eerst vorst en mist, vanaf woensdag meer wind

L1mburg Centraal: eerste jonge kinderen krijgen coronaprik

L1mburg Centraal: eerste jonge kinderen krijgen coronaprik

Klasjenere met Joss Mennen

Klasjenere met Joss Mennen

Limburg Doc: Via Belgica

Limburg Doc: Via Belgica

Logo 1Limburg

Programma's