Plat-eweg - 31 augustus 2019

Plat-eweg - 31 augustus 2019

Op deze laatste augustusdag schotelt presentator Henk Hover je weer een keur aan Limburgensia voor in Plat-eweg. Plat-eweg zit op zaterdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur tot aan de rand toe vol.

Venlose formatie Neutjesrang ontvangt de Veldeke Oeuvrepries 2019

De Venlose formatie Neutjesrang ontvangt de Veldeke Oeuvrepries 2019. Dat maakte Veldeke Venlo voorzitter Henk Buskes zaterdagmiddag bekend in het L1 Radioprogramma Plat-eweg.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Venlose afdeling van Veldeke en uitgereikt tijdens de Nach van ’t Limburgse leed op 21 september.

Neutjesrang bracht als één van de weinige groepen in Limburg nog ouderwets variététheater. De groep produceerde enkele cd’s, onder meer ‘Eine waeg’ (2001) en 'Okido' (2011).

Verder maakte de groep diverse theaterprogramma’s en waren ze met hun acts en liedjes veelvuldig te vinden op podia in en buiten de provincie.

Terwijl de groep dit jaar bezig was aan een afscheidstournee overleed plotseling zanger, liedjesmaker en acteur Paul Nagelmaeker in april 2019.

De overgebleven twee leden Fred van den Bogaard en René Oostdam waren samen met Pauls zoon Remy Nagelmaeker te gast in de studio om over Neutjesrang te praten.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op 21 september in het centrum van Venlo.

De Veldeke Oeuvrepries wordt sinds 2007 toegekend door Veldeke Venlo.

Men eert daarmee het oeuvre van een artiest die zich in zijn of haar carrière op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de Limburgstalige muziek.

Op deze manier heeft er zich een indrukwekkende erelijst gevormd sinds 2007:

2007 Jan Theelen

2008 Hannelore Winter

2009 Wooden Chain

2010 Sjef Diederen †

2011 Ben Verdellen

2012 Nol Wassen †

2013 Guus Smeets

2014 Um & Um

2015 Jack Vinders

2016 Thei en Marij

2017 Henk Steijvers

2018 Gé Reinders

2019 Neutjesrang

Truukloestere


Plat-eweg Platbook: Marion Coenen

De Sittardse schrijfster Marion Coenen leest vandaag een haast hypnotisch gedicht voor onder de titel “De vief elemènte”. Het verscheen eerder in de reeks Platbook. Een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal

Truukloestere


Plat-du-jour: Andy & Roy – Veer Viere

Duo Andy & Roy brengen een nazomerse feest single uit onder de titel ‘Veer Viere’. Het Valkenburgse duo staat ook buiten het seizoen veelvuldig op de Limburgse podia. “Veer Viere” is de eerste single in een reeks van 3 nummers die Andy & Roy dit jaar uitbrengen. Tekst en muziek is wederom van Frans Hermans.


Gino Fey – 40 Jaor

Het was een beetje ondergesneeuwd, maar in de vakantieperiode presenteerde de Maastrichtse zanger Gino Fey eindelijk weer eens een Limburgstalige CD, 40 Jaor. Na avonturen in het Hollandse, met onder meer een halve finaleplek in het SBS-6 programma “Bloed zweet en tranen” waarin op zoek gegaan werd naar een opvolger voor André Hazes is hij weer terug bij zijn moerstaal, het Maastrichts. Met Henk Hover kijkt hij terug op zijn carriere bij beroemde acts als de Nachraove en El Capsones. Natuurlijk hoor je ook liedjes van de nieuwe plaat.

Truukloestere


Archiefconcert: Sjef Diederen en de Lotgenoten

Op 28 augustus 2012 overleed Sjef Diederen. Dat was afgelopen week dus alweer zeven jaar geleden. Henk Hover dook in het archief en schotelt je deze week weer het concert voor wat Diederen op 24 augustus 2008 gaf met de Lotgenoten. Ivo Rosbeek en zijn band begeleidden de Hoensbroekse troubadour een paar keer in dat jaar. In het openluchttheater van Valkenburg maakte Plat-eweg opnames. Je hoort: ich bön blie dat ich Limburger bön, 't Hotelke aan de zieë, Inge, zo woor de mam, breng mich nao heem, 'ns kömp d'n daag, afcent girl, geneet van 't laeve, ich wil frikkedelle.

Truukloestere


‘t Lèste waord Lizette Colaris

Ook Lizette is na de vakantie weer aan de slag gegaan bij haar werkgever. Haar column gaat over alle vakantieverhalen die de revue passeren aan de lunchtafel.

Bekijk hier de hele reportage

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's