Plat-eweg - 30 november 2019

Plat-eweg - 30 november 2019

Zaterdagmiddag 30 november presenteert Henk Hover op L1 Radio weer een extra lange aflevering van Plat-eweg. Natuurlijk ook deze week barstensvol Limburgstalige muziek.

Linda Koolen EP Effe weg

De Susterse zangeres Linda Koolen timmert al en tijdje aan de weg. Nu ligt er dan eindelijk een eigen CD; het minialbum ‘Effe Weg’. Henk Hover bezocht Koolen in haar Susterse lingeriezaak en maakte kennis met een aantal hoofdrolspelers op de plaat.

|

Plat-eweg Platekas

In de Plat-eweg Platekas aandacht voor klaagliederen. Henk vraagt zich af of het ‘Limburgs Klaaglied’ van Martine Bijl, waarin Bijl een typetje neerzet die tegen wil en dank met haar ouders moet “carnavallen”, een connectie heeft met ‘Hollands klaaglied’ 1 & 2 op de LP ‘Vastelaovend Same’ deel 2 gezongen en geschreven door Sjef Habets.

Martine Bijl Limburgs Klaaglied: 1977 Elf Provinciën ‎– ELF 65 072, Elf Provinciën ‎– ELF 65.072-G
Vastelaovend Same: 1985 Marlstone Recordings BV ‎– Hill rec. 98501

|

Plat-du-jour: Big Benny - Dit is mien club

Big Benny is een echte verenigingsman. Zijn nieuwe liedje gaat dan ook over clubliefde. Of het nu de schutterij, de voetbalclub of de vastelaovesvereniging is, liefde voor de club en gemeenschapszin staat hoog in het vaandel.

|

Plat-eweg Platbook: Jack Jacobs

Jack Jacobs uit Elsloo is deze week aan de beurt in de verhalen- en gedichtenreeks Plat-eweg Platbook. Vandaag hoor je twee gedichten van zijn hand in Plat-eweg; Erm d'raan en Grenze.

Jacobs publiceerde eerder in de reeks Platbook, een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

|

’t Leste Waord: Fer Kousen

Dit weekend valt inderdaad de eerste zondag van de advent. Je zou het in alle sinterklaassurprisestress haast vergeten. Gelukkig was het Fer Kousen niet ontgaan en hij neemt ons in zijn column mee naar de aanloopperiode voor het kerstfeest en de daaraan gepaarde activiteiten.

|

Terugluisteren

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Ooggetuigen: Bevrijding Susteren, 17 januari 1945

Ooggetuigen: Bevrijding Susteren, 17 januari 1945

Limburg Doc: Ein dingk, over Vleisboeket

Limburg Doc: Ein dingk, over Vleisboeket

Wunderbar met zangeres Louisa

Wunderbar met zangeres Louisa

Plat-eweg: LVK-voorronde 2 en L1mbo Top 10 januari

Plat-eweg: LVK-voorronde 2 en L1mbo Top 10 januari

Óngerwaeg ontmoet de journalist in Meerlo

Óngerwaeg ontmoet de journalist in Meerlo

Beppie Goud & Diamant op L1 TV

Beppie Goud & Diamant op L1 TV

Logo 1Limburg

'Drugstest op werkvloer is schending grondrecht'

'Drugstest op werkvloer is schending grondrecht'

Het plan om werkgevers meer mogelijkheden te geven om personeel op alcohol- en drugsgebruik te testen, moet zo snel mogelijk van tafel. Zomaar tests invoeren tast namelijk basale grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit aan.

Programma's