Plat-eweg - 3 juni 2023

Plat-eweg - 3 juni 2023

Een nieuwe Limburgse 10 hitlijst, Plat-eweg Platekas met Sjef Diederen in het Nederlands, een vooruitblik op een nieuwe reeks Op verzeuk op bezeuk en Lizette Colaris heeft het Lèste Waord.

Plat-du-jour: ’t Sjötteweigeveul – Cliff en Manon

Het nieuwe OLS-lied is deze week te horen als Plat-du-jour in Plat-eweg. Frank Dullens en Paul Heffels schreven het lied ’t Sjötteweigeveul en Cliff en Manon vertolken het.

Meer over dit OLS-lied


Op verzeuk op bezeuk: Joes Brauers

Ook in het nieuwe TV-seizoen ontvangt pianist Rob Mennen weer gasten in zijn tuin. Er wordt een spelletje gespeeld, maar natuurlijk ook gezongen. In aflevering 1 is Joes Brauers te gast. In Plat-eweg hoor je alvast één van de nummers uit het tv-programma.

|

Net oet bed 'Oetgesjlaope' op vinyl?

Henk vraagt zich af hoe het zit met de vinyl-uitgave van de CD “Oetgesjlaope” van de Reuverse feestband Net oet Bèd. Een belletje naar zanger Emiel Ketellapper biedt soelaas.

|

Limburgse 10 van juni 2023

Een nieuwe aflevering van de Limburgse 10 hoor je in het tweede uur van Plat-eweg. De samenstellers Carmen Nazarski, Patrick Postulart, Hubert Schunken, René de Serière, Huub Beeren, Roger Schepers, Jeroen Laven, Ronald Colée, Ruud Kleinen, John Hendrix en Ton Lexis hebben weer gezorgd voor een verrassende en afwisselende Limburgse hitlijst.

Alle afleveringen van de Limburgse 10


Plat-eweg Platekas: Sjef Diederen ging vreemd II

In 2019 draaide Henk al eens een single van een in het Nederlands zingende Sjef Diederen. In de Plat-eweg Platekas komt vandaag weer een Nederlandstalig pareltje van de Hoensbroekse troubadour op de draaitafel.

Voor zover we nu kunnen nagaan stamt de eerste plaatopname van Sjef Diederen uit 1961, onder de naam Jim Mirelli brengt het Philips-label twee Freddy Quinn-achtige liedjes uit: "Es Rief Ihn Die Ferne" en "Die Fremdenlegionären". 

Een jaar later, in 1962 verschijnt er op Polydor, een van oorsprong Duits platenlabel met een connectie met het Nederlandse Phonogram-label van Philips, een eerste Nederlandstalige single van Sjef onder zijn eigen naam. Op de A-kant staat Meisjelief (Mädle, Ruck, Ruck, Ruck), later nog uitgebracht door Freddy Quinn en zelfs door The Spencer Davis Group.

De Nederlandse tekst is van Dick Valentijn en het orkest staat onder leiding van gitarist en componist Henk van der Molen. Aan de achterkant van het singletje staat het nummer "In de bergen". Het origineel heet "Nach der Heimat möcht ich wieder" een Duits volksliedje van componist Karl Kromer op tekst van R. Berg.

|
|

’t Lèste Waord: Lizette Colaris

De wereld is in de ban van AI (artificial intelligence). Ook aan Zittesj Maedje Lizette Colaris gaat deze ontwikkeling niet voorbij. Haar bijdrage in de columnreeks ’t Lèste Waord is eraan gewijd.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7C.

De Vergulde Voorgloeier: kom maar hier, beste vrind

De Vergulde Voorgloeier: kom maar hier, beste vrind

Óngerwaeg over meester Engelen in Bingelrade

Óngerwaeg over meester Engelen in Bingelrade

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Roberto Lanckohr

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Roberto Lanckohr

L1mburg Centraal: gevangenissen barsten uit hun voegen

L1mburg Centraal: gevangenissen barsten uit hun voegen

Drukte bij speelgoedbank door toegenomen armoede

Drukte bij speelgoedbank door toegenomen armoede

Lions maatje te groot voor Bevo

Lions maatje te groot voor Bevo

Programma's