Plat-eweg - 26 september 2020

Plat-eweg - 26 september 2020

Jouw zaterdagmiddag wordt weer luister bijgezet door Henk Hover en zijn radioprogramma Plat-eweg. Laat je ook nu weer verrassen door mooie Limburgse muziek en interessante reportages en rubrieken.

Poëziewandelingen Echt-Susteren in boekvorm

Tussen 2015 en 2019 organiseerde Veldeke Echt zogenaamde ‘Poëziewanjelinge’, wandelingen door verschillende kernen van de gemeente Echt-Susteren waarbij onderweg genoten kon worden van poëzie en proza in de Limburgse taal. 

De schrijvers, vaak van de “Sjrieverskring Midde-Limburg”, bundelden hun werk in een boekje, dat voorzien is van foto’s van de betreffende wandelingen. Dat boekje wordt zaterdag 26 september gepresenteerd en is vanaf dan ook verkrijgbaar.

Verslaggever Judith Kuijpers ging alvast op pad in Echt samen met Veldeke-Echt-voorzitter Ton van Wegberg.

Kijk hier voor info en verkoopadressen

|

Debuut-EP voor Sjoerd Post

Na diverse pogingen in het Engels gooit singer-songwriter Sjoerd Post uit Nieuwstadt het over een andere boeg. Hij zingt in het Limburgs. Zijn Limburgstalige debuut-EP verschijnt op alle bekende streaming- en downloadplatforms en bevat 6 Limburgstalige popsongs. Het is de bedoeling dat de EP binnen afzienbare tijd ook als daadwerkelijke CD verschijnt.

Over de achtergronden en de totstandkoming van de plaat praat Post vandaag met Henk Hover.

Kijk hier voor meer informatie 

|

Plat-eweg Platekas

Verzamelaar Henk Hover tikte twee schellak-platen op de kop van Wiel Knipa. Niet in het Heerlens, maar in het Nederlands gezongen. Beide platen verschenen in 1958 op het Belgische CID-label (Compagnie Internationale des Disques).

In de jaren '60 lonkte er een nationale carrière voor d'r Wiel na een optreden in het AVRO-programma Sterren en streken, gepresenteerd door Willem Duys. Na het stoppen van Duys presenteerde Knipa het programma 10 maanden lang (1962-1963) op de nationale televisie.

Voor de niet kenners: de schellak-grammofoonplaat was de voorloper van de latere vinylplaten. Het toerental van de platen was 78 toeren per minuut. terwijl de latere vinylplaten op een toerental van 45 of 33 toeren draaiden. Schellakplaten zijn zeer breekbaar.

Wiel Knipa - Tippi-tippi-tiep

Wiel Knipa coverde in 1958 het nummer Tipitipitipso in 1957 uitgebracht door Caterina Valente. Qua stereotypering van Mexicanen zou het tegenwoordig niet meer kunnen, maar het is haast aandoenlijk hoe je Knipa hoort zoeken naar het juiste accent wat hij moet opzetten bij dit komische nummer. De begeleiding, het orkest onder leiding van Bert Paige, steekt een beetje houterig af tegen het oorspronkelijk zeer swingende bigbandarrangement bij wereldster Valente.

(CID 48 176) 1958 78 toeren schellak

Wiel Knipa - De houten bank

Toen ik de plaat voor het eerst op de draaitafel legde, hoopte ik eigenlijk op een Nederlandse bewerking van De Aombusj. De Houten Bank is echter een heel ander lied, hoewel de strekking van het verhaal hetzelfde is. Een vrijersbankje waarop de de jeugd de liefde ontdekt door onder het gezang van een nachtegaal voorzichtig te kussen. In principe hetzelfde thema als bij De Aombusj, alleen de kapotte lamp ontbreekt.

(CID 48 176) 1958 78 toeren schellak

Wiel Knipa - Een beetje meer

Dit is de Knipa die we kennen. Een vrolijk nummer, oorspronkelijk in het Duits: Ein Bisschen Mehr uit de bioscoopfilm Das haut hin, gezongen door Peter Alexander. Ook hier staat Vlaming Bert Paige voor het begeleidingsorkest. Op de achterkant van Een Beetje Meer staat de Liechtensteiner polka.

(CID 48 172) 1958 78 toeren schellak

|

Muzikale ode aan Venlo en Ode aan Maastricht

De afgelopen twee weken verschenen er twee "stads-odes". Duo Rob & Nira, bekend van de Maastrichtse vastelaoveshit "Viere viere viere" steken alle mede-Maastrichtenaren een hart onder de corona-riem met het nummer "Veer zien van Mestreech". Het nummer gaat vergezeld van een clipje vol BM-ers (bekende Maastrichtenaren)

De Venlose kweekkamer van muzikaal Venloos vastelaovestalent Herfshane presenteert zich niet met het geplande live-concert op de 11de van de 11de, maar met de release van een nieuw nummer én ook weer een videoclip. De organiserende stichting is opgericht met als doel om jongeren in de leeftijd van vijftien tot en met vijfentwintig jaar te stimuleren om liedjes te schrijven, componeren en zingen in het Venloos dialect. Hun nummer heet "As ik aan Venlo Dink".


Plat-du-jour: Baltus & Co - Sjoal

Baltus & Co is een formatie rond zanger en gitarist én naamgever Rob Baltus. Op hun site schrijven ze “Zelfgeschreven Limburgse popsongs... Engelstalige covers... fraaie drie- of vierstemmige vocalen.. .en dit alles in een sfeervolle akoestische setting”. Ook hun nieuwste single “Sjoal” past wederom perfect binnen deze omschrijving. Nieuw binnen op twee in de L1mbo Top 10 van de maand september en nu dus ook Plat-du-jour in Plat-eweg.


’t Lèste waord: Dyanne Sleijpen

En ook voor Plat-eweg columnist is het leven van alledag weer in volle gang. Zoals altijd put ze hier haar inspiratie uit voor haar beurt in de wekelijkse column-reeks ‘’t Lèste waord”


Terugluisteren zaterdag 26 september 2020

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Woensdag en donderdag buien en lange perioden met regen

Woensdag en donderdag buien en lange perioden met regen

Route Regio belt het social media team van VVV-Venlo

Route Regio belt het social media team van VVV-Venlo

L1 Cultuurcafé: Mieke Werners in de Kantfabriek

L1 Cultuurcafé: Mieke Werners in de Kantfabriek

L1 Cultuurcafé: Reinier Selen over zijn film 'Buiten is het feest'

L1 Cultuurcafé: Reinier Selen over zijn film 'Buiten is het feest'

L1 Cultuurcafé: Boris van der Ham

L1 Cultuurcafé: Boris van der Ham

L1 Cultuurcafé: Anton Dautzenberg

L1 Cultuurcafé: Anton Dautzenberg

Logo 1Limburg

Golf mateloos populair in coronatijd

Golf mateloos populair in coronatijd

Hoewel het grootste deel van de sportclubs momenteel stil ligt, draaien de golfbanen juist overuren. Golf is een van de weinige sporten die binnen de huidige coronamaatregelen gewoon door kunnen gaan.

Programma's