Thei & Marij, Benny Neyman, Platbook, Don Kiesjot en Fer Kousen in Plat-eweg

Thei & Marij, Benny Neyman, Platbook, Don Kiesjot en Fer Kousen in Plat-eweg

Zaterdagmiddag zit Plat-eweg weer 'rammenassevol' Limburgstalige muziek en onderwerpen.

​Thei & Marij 33 jaar samen

Het Tegelse zangduo Thei & Marij staat dit jaar 33 jaar samen op de planken. In Plat-eweg praten zij aan de hand van muziekfragmenten een uur lang over hun lange carrière.

Op 1 en 2 november viert het duo 2 dagen lang feest in Tegelen. Beide dagen zijn inmiddels uitverkocht.

Je hoort de nummers: Mit meziek door 't laeve - Theo Sturme en Petra Houben, Dow bos ’t gans, Veldboeket, Unne Late, Honderddoezend kier, Kriet toch neet en Ik wil de zomer gaer viere
foto: CD Hoes “Veur Dich” door Hans van der Beele
foto: CD Hoes “Veur Dich” door Hans van der Beele
|

Plat-eweg Platekas: Benny Neyman auf Deutsch

De Maastrichtse zanger Benny Neyman vergaarde in de jaren ’80 nationale roem met zijn prachtige Nederlandstalige kleinkunstliedjes. Drijvend op dat succes deed hij diverse pogingen om ook in Duitsland door te breken.

Platenmaatschappij CNR zag mogelijkheden op de Duitse markt en vlak voor de zomer van 1983 verscheen de LP "Skizzen", getrokken door de single "Der Junggeselle", een Duitse versie van Benny's grote succes "Vrijgezel". De LP bevatte vertalingen van liedjes die Benny tussen 1978 en 1982 al in het Nederlands opnam. Ondanks dat Benny als zanger al snel populair werd in Duitsland, bleven de verkopen van de Duitstalige platen achter bij de verwachtingen van CNR en verdere plannen om de Duitstalige markt te veroveren verdwenen tijdelijk in de ijskast. In 1985 kwam er eindelijk buitenlands succes: de vertaling van "Waarom fluister ik je naam nog" werd onder de titel "Dann ruf ich wieder deinen Namen" positief ontvangen op de Duitstalige markt.

In de Plat-eweg-Platekas legt Henk Hover drie Duitstalige Neyman-singles op de draaitafel in Plat-eweg vanmiddag:

Wenn Du Einmal Von Mir Gehst

Dit is de B-kant van de single Im Himmel Darf Man Sich Nicht Küssen, uitgekomen op het Bellaphon-label in 1987 onder catalogusnummer 100·05·099. De credits zijn voor: B. Neyman, N. Ignatiadis en R.F. Jacobi.

Het arrangement is van Harry van Hoof en Nikos Ignatiadis. het nummer werd geproduceerd door Will Hoebee. (producer van oa. Nana Mouskouri ,Vicky Leandros en Gheorghe Zamfir)

Dann Ruf Ich Wieder Deinen Namen

Verscheen als A-kant op single op het Bellaphon-label onder catalogusnummer 100·05·065 in November 1985.
ook bij deze opname zijn de credits voor B. Neyman, N. Ignatiadis en R.F. Jacobi. Houbee en Van Hoof tekenden voor respectievelijk productie en arrangement. De opnames warden gemaakt in de Wisseloord-studio.

Agapimou

Agapimou, in het Grieks: αγαπη μου betekent mijn liefje, mijn schat in het Grieks. Het liedje is de B-kant van de single Laß Mich Träumen. Deze single verscheen in 1986 wederom op het Bellaphon-label (cat.nr. 100·05·079)

Het nummer werd geproduceerd en gearrangeerd door Jean Luc Drion.

Schrijvers waren : B. Neyman, Darario Baldan Bambo, Giorgio Conte, Mia Martini en R.F. Jacobi.

Plat-du-jour Don Kiesjot

De nieuwe singletrack van Don Kiesjot ““ Gelökkig höbbe ver de foto’s nog” is een vrolijk en uptempo liedje. Ken je dat , na een drukke en volle dat vol leuke ervaringen en wat versnaperingen tolt je hoofd van alle opgedane indrukken. Dan ben je blij dat je tegen elkaar kunt verzuchten : “ “ Gelökkig höbbe ver de foto’s nog”.

Plat-eweg Platbook Wim Kallen: De Zejjer en de Reis

In het Plat-eweg Platbook is het deze week de beurt aan Wim kallen uit Sittard. Hij schrijft in het Maastrichts. Je hoort in Plat-eweg twee gedichten. De Zejjer en de Reis.

Ze verschenen eerder in de reeks Platbook, een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi.

De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

Wim Kallen
Wim Kallen
|

‘t Lèste waord : Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit

Fer Kousen komt vandaag als laatste aan de beurt in de wekelijkse columnreeks ’t Lèste Waord. Kerkradenaar Kousen komt uit Kerkrade maar woont in Zoetermeer , en daar is het deze week pas herfstvakantie. Hij komt dan ook helemaal tot rust. Hoe ? Dat vertelt hij in zijn column.

|

Uitzending luisteren

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's