Plat-eweg: Heitsers Waordebook, De Selvera’s en Lizette Colaris

Plat-eweg: Heitsers Waordebook, De Selvera’s en Lizette Colaris

Zaterdag 25 maart 13:00-16:00 op L1 Radio

In Plat-eweg deze week een woordenboek uit Klein Paries, damesduo’s de Selvera’s, nieuw werk van Ivo en De Lotgenoten en columnist Lizette Colaris heeft de lente in de bol.

Plat-du-jour: Ivo Rosbeek en de Lotgenoten - Kader van de vrieje vorm

Ivo Rosbeek toog in oktober met zijn band de Lotgenoten (Wouter Houben, Steve Jansen, Jop Peters) naar het Zeeuwse plaatsje Hengstdijk. In dat weekend namen ze het album ‘Van de berge noa de zieë’ op. Het nog te verschijnen album bevat nieuwe liedjes.

Vooruitlopend daarop is er nu de eerste single Kader van de vriej vorm over creativiteit, over vrijheid en over grenzen die helaas te vaak rücksichtslos overschreden worden.


Heitsers waordebook "Plat det is pas kalle"

Maarten Peskens en Sef Deckers komen langs in de studio om alles te vertellen over het nieuwe Heitser waordebook. 

Het heeft een tijd geduurd, maar het is de samenstellers van dit woordenboek: Maarten Peskens, Ruud Hermans, Sef Deckers, Jan Caris (Jr.) en Jim Bultman en de tekenaars: Giel Derks, Jacques Beelen, Jan van Riet, Leo Gielen, Wim Simons en Frank Linssen gelukt om het boek na vele jaren werk af te krijgen. Het werk wordt maandagavond ten doop gehouden.

Voor meer info en bestellingen kijk hier.

Maarten Peskens en Sef Deckers over het Heitser waordebook
Maarten Peskens en Sef Deckers over het Heitser waordebook

Plat-eweg Platekas damesduo’s Deel 2: De Selvera’s

In de Plat-eweg platekas presenteert Henk Hover een selectie van vinylplaatjes uit zijn privécollectie. Momenteel loopt in Plat-eweg de serie 'damesduo’s uit de jaren ’50 en ’60'. Na Helma en selma is het deze week de beurt aan de Selvera’s.

De Selvera's vormen halverwege de jaren 50 en 60 een populair Nederlandstalig schlagerduo. Ze komen uit Weert en weten herhaaldelijk de hoog te scoren in de Nederlandse hitlijsten. In die tijd verkoopt het duo meer platen verkocht dan veel populaire rock-'n-rollartiesten. De Selvera's bestaan uit de zusjes Mieke (1937-2000) en Gertrude Jansen (1931-2019). Gertrude zong eerder onder de artiestennaam Selma in het duo Helma en Selma. Mieke trad al op onder de artiestennaam Vera. Een samentrekking van beide artiestennamen levert Duo de Selvera’s op.

Het duo wordt in 1954 opgericht. Twee jaar later breken ze landelijk door met het lied Twee reebruine ogen, dat meteen de vierde plaats in de hitparade haalt.

Hun grootste succes is De postkoets. Het nummer dat gecomponeerd en gearrangeerd werd door Maastrichtenaar Jos Cleber wordt van tekst voorzien door Ferry van Delden groeit uit tot een klassieker. Er worden er ruim 200.000 van verkocht, goed voor een platina plaat. Cleber componeerde De Postkoets voor zijn orkest De Zaaiers (met Willy Schobben op trompet) . Het dient als herkenningsmelodie voor het radioprogramma 'Met de postkoets door Nederland'.

De Postkoets staat maar liefst drie jaar lang in de hitparades. Cleber voegt ter verlevendiging van het nummer hoefgetrappel, zweepslagen en een posthoorn toe aan de opname. (Later in 1983 wordt De Postkoets in een Engelstalige versie de comebacksingle voor de Volendamse popgroep The Cats, dit naar een idee van Chris van Tilburg eigenaar van Heerlense dancing La Dillegence)

De Selvera’s rijgen de hitsuccesen aan elkaar Sleighride in Alaska, Zeg kleine ree , volgden, en dikwijls werden ze nummer een in de hitparade. Hun topjaar was 1959. Na 1961 gaat het met de populariteit wat minder. In 1962 brengen de Selvera’s samen met Jos Cleber twee Limburgstalige nummers uit, De Harry Bordon-klassieker Wie Sjoan ós Limburg is en op de B-kant Op Mien Sjeutje geschreven door de gebroeders Nieskens.

Rond 1964, 1965 stopt Mieke bij de Selvera’s. Mieke Bos, zoals ze inmiddels heet speelt vanaf dan rollen in musicals en in TV-drama’s. Haar plaats wordt nog ingenomen door zangeressen Greetje Mona en Jenny Donker, maar het publiek miste toch de ‘echte’ Selvera's in. Na het verschijnen van een verzamelelpee in 1965 beschouwt men de Selvera’s als opgeheven.

Beluister ook: Damesduo’s deel 1: Helma en Selma


't Lèste Waord door Lizette Colaris

Ook in Sittard is het lente. Zittesj maedje Lizette Colaris laats zich erdoor inspireren in de columnreeks 't Lèste Waord.

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7C.

Wunderbar met de Original Südtiroler Spitzbuam

Wunderbar met de Original Südtiroler Spitzbuam

L1mburg Centraal - 29 mei 2023

L1mburg Centraal - 29 mei 2023

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

Pinkstermaandag op L1: Euver de grens

Pinkstermaandag op L1: Euver de grens

Cultuurcafé: pianist Jorrit Kleijnen, kostuummaker Michelle Cornelissen

Cultuurcafé: pianist Jorrit Kleijnen, kostuummaker Michelle Cornelissen

Ons Orkest - aflevering 5

Ons Orkest - aflevering 5

Programma's