Plat-eweg - 23 november 2019

Plat-eweg - 23 november 2019

De zaterdagmiddag van Plat-eweg zit weer boordevol Limburgensia. Vooral muziek natuurlijk, maar Henk Hover schotelt je 23 november ook een paar mooie gesproken bijdrages, columns en reportages voor.

Kersmis in Venlo

Het was een idee van Venlose citymanager en muzikant Marcel Tabbers; een kerst CD met Venlose liedjes. Een oproepje op Facebook deed de rest. Er meldden zich artiesten, muzikanten, vormgevers, schrijvers, filmers en fotografen. Een jaar later ligt de CD in de winkel, volledig tot stand gekomen door middel van crowdfunding. Vorige week maandag kwamen de medewerkers aan de plaat bij elkaar in een Venloos café, om voor het eerst naar de productie te luisteren. Henk Hover was erbij en sprak met de initiatiefnemer en artiesten.

|

Meer informatie over Kers in Venlo

Prachtige Kersmis in Venlo Videoclip van filmer Rob Hodselmans


Plat-eweg Platekas - LP Muziek uit Limburg deel 1

De LP Muziek uit Limburg deel 1 verscheen in op 16 december 1982 als jubileumuitgave van grammofoonplatenproductiebedrijf Angel Music Associated. Tjeu van Bergen en Theo Waeyen waren de mensen achter dit label.

De presentatie van de LP vond destijds plaats in Welterhof. Op de plaat staan volgens de hoestekst opnames van 12 amateurtalenten uit de hele provincie Limburg. Voor de Plat-eweg Platenkast koos Henk Hover de Limburgstalige nummers. Die vier tracks staan op de B-kant van het album. Meisjeskoor Jong Talent uit Leeuwen zingt ´t Kepèlke van Harry Bordon. De Berghöfer Musikanten uit Wijlre spelen hun bewerking van Loeënde Klokke van Frits Rademacher en Zanggroep De Kwakers uit Brunssum brengt het lied Went Hie In Limburg ten gehore.

Als klapstuk van de LP hoor je de Janse Bagge Bend uit Susteren met een oerversie van hun latere hit Sollicitere. Het nummer werd namelijk naderhand op aanraden van een aantal radio DJ's opnieuw opgenomen bij Marlstone/Telstar en dat leidde tot een grote nationale doorbraak van de band uit Susteren.

Tot een LP Muziek uit Limburg deel 2 is het nooit gekomen.
Productie : Tjeu van Bergen Techniek : Cees de Wit
Label: Angel Music ‎– A.M.A. 7467660

|

Plat-du-jour

Isabelle Jennes is een jonge zangeres uit Doenrade. Ze studeert aan de Fontys Academy of Music & Performing Arts. 'Wie 't Danst' is een vertaalde cover van de grote zomerhit 'Hoe het danst' van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle. Je hoort 'm deze week vrijwel dagelijks in Plat-eweg.

|

Plat-eweg Platbook: Arno Kierkels

Een van de jongste deelnemers aan het Plat-eweg Platbook-project is Arno Kierkels uit Baexem. Vandaag hoor je twee gedichten van zijn hand in Plat-eweg; Samson & Gert en Moder.

Kierkels publiceerde eerder in de reeks Platbook, een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

|

't Lèste Waord: Harold K - Dan kal ich plat

Muzikant en schrijver Harold K schrijft graag in zijn eigen Zösters. Onlangs was hij een van de deelnemers aan het taaldebat van AvondGasten van L1. Over die ervaring én zijn motivatie om in het Limburgs te schrijven gaat zijn column.

|
Foto: Anne Smeets
Foto: Anne Smeets

Luister de hele uitzending terug:

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

#WijZijnLimburg: Een echte oplossing voor het klimaat

#WijZijnLimburg: Een echte oplossing voor het klimaat

Kwizzele - 28 januari 2020

Kwizzele - 28 januari 2020

Venrayse onderscheiding Bronze Piëlhaas voor Karel Janssen

Venrayse onderscheiding Bronze Piëlhaas voor Karel Janssen

Gezocht voor carnavalsboek: jouw verhalen en herinneringen

Gezocht voor carnavalsboek: jouw verhalen en herinneringen

Weert organiseert etalagewedstrijd ‘De Schoeënste Etelaasj'

Weert organiseert etalagewedstrijd ‘De Schoeënste Etelaasj'

Woensdag guur, (hagel)bui en zon, daarna wisselvallig en zachter

Woensdag guur, (hagel)bui en zon, daarna wisselvallig en zachter

Logo 1Limburg

Programma's