Plat-eweg - 22 dec 2018

Plat-eweg - 22 dec 2018

Aan het eind van het jaar neemt de Plat-eweg redactie de tijd om terug te blikken op het haast voorbije jaar. Dat gebeurt met de favoriete columns van onze 5 Lèste waord-columnisten en met drie reportages die eerder dit jaar werden uitgezonden.

Lei Meisen 't Ritme van Limburg'

Op 27 oktober zonden we in Plat-eweg eencolumn uit van en door Lei Meisen. Ónger d'n titel ''t ritme van Limburg' vertèlde Lei Meisen woo veur hae nao 3 jaor Nuuj Zeelanjd noe nao Spanje geit verhoeze en wat dat te maake haet mit t ritme van Limburg.


Belgisch-Limburgse boodschap voor een betere wereld

Frans Medaer uit het Belgisch-Limburgse Lanklaar schreef bijna 20 jaar geleden een universele vredesboodschap voor de kinderen van de hele wereld. De aanleiding: 300000 boze Belgen die op 28 december 1998 een witte mars hielden in de Belgische hoofdstad Brussel.Zij vonden destijds dat justitie en politie meer werk moesten maken van de opsporing van de vermiste meisjes die door Marc Dutroux waren ontvoerd.Het trieste einde van dit verhaal is bekend. Leraar Frans Medaert klom in de pen en schreef een universele vredesboodschap:

Wij willen een veilige wereld waarin alle jongeren onder goede begeleiding al hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen om ze - nu en later - ten dienste te stellen van elkaar in een geest van solidariteit, vertrouwen en wederzijds respect. Frans Medaert

Zijn doel en levenswerk sinds die tijd is het verspreiden van deze vredesboodschap over de hele wereld, in zoveel mogelijk talen wel te verstaan. Inmiddels staat de teller op 783 talen, dialecten, streektalen en dorpstalen.
Afgelopen voorjaar bezocht Henk Hover een bijeenkomst in Maasmechelen waarbij 18 Belgisch Limburgse streektaalvarianten van de boodschap op video werden vastgelegd.


Dwayne Horbag: ’Oktoberfeest’

Op 20 oktober wond columnist Dwayne Horbag zich op over het oktoberfeest. In Limburg ontkom je niet aan het fenomeen Oktoberfeest. Een verschijnsel dat wisselende reacties oproept. Je hebt immers voor- en tegenstanders. Columnist Dwayne Horbag liet er zijn licht over schijnen.


Dyanne Sleijpen: ‘Afscheid’

Dyanne Sleijpen neemt in haar column afscheid en blikte vol voldoening en weemoed terug. Waarop? Dát hoorde en hoor je in haar column.


Plaquette Frits Rademacher onthuld in Sittard

In mei werd de Plaquette van Frits Rademacher onthuld.
Vorig jaar werd bekendgemaakt dat er een herinneringsplaquette zou komen. Het werk is geïnitieerd door de Veldeke Krénk Zitterd en is gemaakt door de kunstenaar Sjra Schoffelen. De plaquette werd geplaatst aan de gevel van Rademachers geboortehuis. Plat-eweg deed in mei verslag van de onthulling.


Lizette Colaris: ‘Voedselbankenactie’

Op 9 december las Lizette Colaris haar column live in de Albert Heijn-supermarkt aan de Brugstraat in Sittard. Natuurlijk ging haar column over armoede en over samen delen.


Fer Kousen: ‘September’

In zijn column blikte Fer Kousen op 1 september vooruit op zijn favoriete maand september, maar ook terug op augustus 2018. In die maand overleed zijn moeder...


Johan Veugelers in Plat-eweg

In juni 2018 was Johan Veugelers te gast in Plat-eweg. De Ospelnaar is drummer, accordeonist, zanger, maar bovenal bekende Vlaming. Zijn liedjes staan steevast in de Vlaamse Hitlijsten, maar in ons land wordt hij niet erkend.
Ook niet na zijn deelname aan de zoektocht naar een nieuw lid van de Toppers.
Speciaal voor Plat-eweg bracht hij een liedje in het Limburgs uit en dat bevalt goed.


Actuele Column ’t Lèste Waord: Lei Meisen ‘Vorste baare nuuj prinse mit krismes’

Lei Meisen sjteit sjtil biej ein neit zo gout bekend aspek van de krismestied. T zeen de duuster daag aan t enj van t jaor woo de vastelaovesvereiniginge hun kandidate vraoge om prins te waere. En aan t enj brink hae ein hommage aan Sjraar Peetjens dae gistere 96 is gewoore.

|

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's