Plat-eweg - 21 september 2019

Plat-eweg - 21 september 2019

Zaterdag 21 september 13:00-16:00

Na een weekje Lage Landenlijst is Plat-eweg weer terug op zaterdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur. Natuurlijk is er plaats voor heel veel Limburgstalige muziek, maar ook voor de vaste rubrieken.

|
|
|

Platbook

In het Plat-eweg Platbook is het deze week de beurt aan Toos Schoenmakers. Toos woont in Vlodrop maar ze schrijft in het Posterholts. Zij leest twee verhaaltjes voor. Het zijn twee kleine schilderrijtjes over dagelijkse observaties. De verhaaltjes verschenen eerder in de reeks Platbook. Een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

|

Plat-du-jour

De Maasbrachtse zangeres Ylka Kolken (23) mocht op 14 september haar lied “Zie”zingen op de nationale TV in het kader van 75 jaar vrijheid. Bij die gelegenheid begeleidde Gé Reinders haar aan de vleugel.
hel lied schreef ze ook samen met Gé. Het nummer gaat over Nelly Eymael, die achttien jaar was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze besloot het verzet in te gaan. Dankzij haar konden vele Joodse gezinnen onderduiken. Dit verhaal raakte Ylka omdat zij zich afvroeg of zij hetzelfde zou doen op die leeftijd in zo’n situatie.

|

Platekas

Henk Hover diepte voor de rubriek Plat-eweg Platekas een Cabaret-LP op uit zijn vinyl-collectie. Limburg kent weinig cabaretiers maar Thei Dols is daar een uitzondering op. Na het uit elkaar vallen van cabaretgezelschap Rommedoe begaf Dols zich op het solopad. Dat resulteerde in een tournee ( De Man van Mergel) en in een gelijknamige LP.
Die werd op 6 mei 1983 opgenomen in Bistro 't Ankerke in Weert. Aan de piano zat Harrie Habets en achter de opnameapparatuur Cees de Wit.

Dols komt – zelfs voor deze dagen- behoorlijk vilein uit de hoek. Hoewel politici als Joop den Uyl en Dries van Agt al lang tot het verleden behoren zal de conference “De euthanasist” ook nu nog menig wenkbrauw doen fronsen. Daarnaast hoor je in Plat-eweg ook nog Rien de rien, Henna Hennie en Zoe'ne vreemde aosem. Kortom de A-kant van De Man van Mergel. (Telstar TAR 19042).

|

‘t Lèste waord

In deze dagen van herdenken staat ook columnist Fer Kousen stil bij de 75-jarige bevrijding van Zuid Limburg. Dat levert een prachtig persoonlijk verhaal op aan het eind van Plat-eweg zaterdagmiddag.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's