Plat-eweg - 20 apr 2019

Plat-eweg - 20 apr 2019

Ook paaszaterdag zit de lange zaterdagmiddageditie van Plat-eweg weer vol met Limburgstalige muziek en gasten.

Lezing Jos Meuwissen

Het Limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap Kring De Westelijke Mijnstreek organiseert op donderdag 25 april een lezing onder de titel “Dan is ’t ei spreukske, waat Limburg ós böd....”

Jos Meuwissen vertelt dan over 'De grote bloei van de troubadour- en de blaasmuziek in Limburg in de periode 1950 – 2000'. Diverse Limburgse culturele gezagsdragers van de 20e eeuw veronderstelden dat de Limburgers van nature muzikaal begaafd waren. Limburgers werden dan ook vaak ‘de Italianen van Nederland’ genoemd. Nergens in het Nederland van de 20e eeuw waren zoveel blaasmuziekgezelschappen, mannenkoren en kerkkoren actief dan in de provincie Limburg.

Henk Hover sprak hem uitgebreid over deze lezing.

|

Ter illustratie dit videofragment van een bezoek van vastelaovesvereniging de Marotte uit Sittard aan zangeres Zwarte Riek in de Amsterdamse Jordaan in 1957.

Meer informatie over de lezing


Plat-du-jour: Frans Theunisz - Met diech naor Griekenland

De Maastrichtse zanger Frans Theunisz neemt ons mee naar zonnige oorden in zijn nieuwe single ‘Met diech naor Griekenland’. Je hoort het lied deze week dagelijks in Plat-eweg.

|

Plat-eweg Platekas: LP Bij ons in Limburg Deel 1 kant B

In de Plat-eweg Platekas kwam het album ‘Bij ons in Limburg Deel 1‘ al eens eerder voorbij, toen draaide Henk Hover de A-kant. Vandaag is de B-kant aan de beurt. Die begint met Loeende Klokke gezongen door Sjef Diederen. Verder hoor je volgens de hoestekst Jo Erens (maar dat is niet correct), Harry Bordon, Wim en Mia de Boer, Jean en Willy, De Dorana's, Het Telstar Duo, Blaaskapel de Kaanjeleers, De Vrolijke Mijnwerkers, en dat alles onder leiding van Jean Kraft.

|

't Lèste Waord: Dwayne Horbag

Velen maakten zich de afgelopen week druk over de verschrikkelijke brand in de Parijs Notre Dame. Zo ook Dwayne Horbag. Hij gaat nog een stapje verder, want; Hoe is het toch met Quasimodo ?

|

Truukloestere

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's