Plat-eweg - 19 oktober 2019

Plat-eweg - 19 oktober 2019

Zaterdag 19 oktober zit Plat-eweg tussen 13:00 en 16:00 weer boordevol Limburgse muziekonderwerpen.

Radiodocu Harry Bordon

In 2003 maakte programmamaker Henk Hover een uitgebreide radiodocumentaire over zanger en liedjesmaker Harry Bordon. Hij werkte met André Bloemen vier jaar aan een reconstructie van het leven van de schrijver van de hit “Wie sjoan ós Limburg is”. Hij sprak daarvoor met collega-muzikanten uit de jaren ’50, met Jenny Arean, Bordon’s stiefdochter in zijn Amsterdamse jaren en met Gerda Wekking Bordons laatste levenspartner.

Harry Bordon wordt op 14 september 1921 in Venlo geboren. Nadat hij door zijn ouders voor de oorlog naar Geleen wordt gestuurd om daar het bakkersvak te leren, ontpopt hij zich als entertainer. Als conferencier, liedjesschrijver en zanger treedt hij op in heel Limburg, onder meer in revues die hij zelf organiseert. In de eerste helft van de jaren 50 vertrekt hij naar Amsterdam om daar aan een nationale carrière te werken. Ondanks zijn hit "Wie sjoan ós Limburg is" blijft landelijke beroemdheid uit. Bordon overlijdt op 3 november 1980. In Limburg leeft hij voort in liedjes als " 't Kapelke en Mien moder d'r henj".

Op 14 september 2003 verscheen de CD “’t Kapelke” met daarop alle liedjes van Harry Bordon. Inmiddels hangt er een plaquette op zijn Venlose geboortehuis en is er een straat naar hem vernoemd.

De biografie van Harry Bordon uit het Venlose jaarboek De Buun, geschreven door Henk Hover, is hier te vinden (vanaf pagina 28)

|
|

Marleen Rutten in concert

Op zaterdag 24 augustus gaf zangeres Marleen Rutten voor het eerst een groot en avondvullend soloconcert in Sporthal ’t Ligteveld in Neer. Compleet met een grote band en de wervelende dansgroep Let’s do it uit Meijel wist de Hunselse een dikke 2000 personen een avond lang te boeien met haar muziek.

De show werd al uitgezonden op L1 TV, maar zaterdagmiddag hoor je in Plat-eweg de audioregistratie. De mix werd gemaakt door Joep Servais van Marlstone music.

Je hoort zaterdag 19 oktober:

  • Ich kin ut neet allein
  • Doe huuers d'rbie
  • Tiedloos
  • Halleluhja
  • Atemlos
  • Ich dink aan dich
  • Altied thoes
  • Neet te geluive
  • Deze Nach
|

't Lèste waord – Harold K

In de literatuur en de film heet ’t een “coming of age” verhaal. Een sluitende Limburgse uitdrukking is daar nog niet voor uitgevonden. Harold vertelt over enkele belangrijke belevenissen in zijn tienerjaren in zijn column aan het einde van Plat-eweg.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Ooggetuigen: Montfort, 16 december 1944

Ooggetuigen: Montfort, 16 december 1944

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

L1mburg Centraal - 15 december 2019

L1mburg Centraal - 15 december 2019

L1mburg Centraal: De stand van de natuur in Limburg

L1mburg Centraal: De stand van de natuur in Limburg

L1mburg Centraal: Hans de Koning nieuwe hoofdtrainer VVV-Venlo

L1mburg Centraal: Hans de Koning nieuwe hoofdtrainer VVV-Venlo

L1mburg Centraal: Arcen is het Londen van weleer

L1mburg Centraal: Arcen is het Londen van weleer

Logo 1Limburg

Programma's