Plat-eweg - 19 december 2020

Plat-eweg - 19 december 2020

Henk Hover zit al helemaal met zijn hoofd in kerstsferen en dat is dan ook goed te horen in deze zaterdagse aflevering van Plat-eweg. Wist je trouwens dat ons dialectmuziek-kanaal www.plateweg.nl tot en met Tweede Kerstdag alleen maar Limburgstalige kerstliedjes laat horen?

|
|
|

LP voor Kèrketaore Zitterd

De kerktoren van de Petruskerk (in Sittard wordt opgeknapt. In de stad wordt druk geld ingezameld om dit te bekostigen. Veel geplande evenementen konden niet doorgaan dus er is nog een tekort. 

Het nieuwste initiatief betreft een LP, een vinyl langspeelplaat met daarop nieuwe opnames van Zittesje Taore-leedjes. Mo Jones , Anja Bovendeaard, maar ook Marlou Obers zijn erop te horen. Met Lejao Beurgens en Marlou Obers luisteren we vandaag alvast naar de speciaal opgenomen nummers. De LP is pas komend voorjaar verkrijgbaar in een beperkte oplage van 500 stuks. Wel zijn er nu al vouchers te koop voor wie zich nu al van een exemplaar wil verzekeren.

Meer informatie lees je hier


Plat-du-jour: Frits Pelt - Wat bin ich vroeë dat ich dich han!!!

Cafébaas, waard en kastelein Frits Pelt uit Heerlen is ook zanger. Onder leiding van Emil Szarkovicz nam hij een “Kölsch” lied op.

Programmamaker Henk Hover vroeg zich hardop af of het een vastelaoves- of een eindejaarslied was. Maar nee, Frits stuurde het in voor het LVK en viel tot Henks grote verbazing af. Maar dat bood weer perspectief want deze week hoor je het lied als Plat-du-jour in Plat-eweg. En deze mensen werkten er naast Frits zelf aan mee: Emil Szarkowicz, Mark Pütz, Axel Lindelauf, Angelique van Schendel, Geert Roelofs, Pieter Vermeulen, Roel van Wijk, Natalie Mouratidis, Ad Gooren, René van Lieropen René Willems.


Nieuwe liedjes

De vastelaovesliedjes blijven nog heel even op de plank, maar de afgelopen weken kwam er op de valreep van 2020 nog een heleboel mooie nummers binnen. 

Zaterdag draait Henk onder meer deze “nieuwelingen” : Paul Beaulen – Ezelke, Doenderbeej -Frans Pollux, Aafgelaupe jaor -Lex Uiting en de samenwerkende artiesten uit Peel en Maas -Maak ’t Waor .


Plat-eweg Platekas Romona’s deel 2

Henk Hover neemt weer plaatjes mee uit zijn vinylcollectie. Vandaag is het Montfortse amusementsorkest De Romona’s weer aan de beurt. De mannen trokken meer dan 30 jaar door Limburg met hun muziek. Er verschenen drie EP-tjes met een mix van Limburgs- ,Duitstalige en instrumentale muziek. In plat-eweg hoor je natuurlijk de Limburgse liedjes.

Macheau Frères Polka (C. van Orsouw) van de EP Romona's 1954-1984 30 jaor door Limburg opgenomen in de Karelhoeve Munstergeleen.(Minerva 191 139 – 1984)

Eeder huuske haet zien kruutske en ‘t Limburgse landj Romona's (Tekst en muziek Joe Roemen) opgenomen in de Karelhoeve Munstergeleen (Onger Òs DC 8050)

Deel 1 beluister je hier


Kersmis in Venlo deil 2

Vorig jaar verscheen er een nieuwe Venlose Kerst-CD. Marcel Tabbers bacht een band op de been en vroeg Venlose dialect-pop-artiesten om een kerstnummer te schrijven. Dat resulteerde in een mooie Cd. 

Vorig jaar werd het album éénmalig live uitgevoerd in Poppodium Grenswerk. L1 maakte een live-registratie. Vandaag hoor je in Plat-eweg het tweede deel met o.a. Jules Fransman, Kwante Hippe, Jelske Wilmer, Bert van den Bergh, Daan Doesborgh, Frans Pollux, Baer Traa. De band bestaat uit: Ruud Jacobs, piano - Bart Jacobs, gitaar - Joeri Kalkhoven, drums - Charles Coppens, basgitaar en Emil Szarkowicz, viool, saxofoon, klarinet.

Deel 1 beluister je hier


Lèste waord: Lizette Colaris

Lizette schudde in een paar uur tijd een prachtig sprookje uit haar schrijversmouw. Ze leest het voor in de laatste aflevering van onze columnreeks “ ’t Lèste waord” in Plat-eweg.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

Logo 1Limburg

Programma's