Plat-eweg - 17 augustus 2019

Plat-eweg - 17 augustus 2019

Plat-ewegpresentator Henk Hover is na een maand vakantie weer goed uitgerust en begint weer met een volle Plat-ewegaflevering op zaterdagmiddag.

Kirchroa jeet Plat, Sjun lidjer konkoer

In Kerkrade vindt op 1 september weer het tweejaarlijkse dialectevenement Kirchroa Jeet Plat plaats. Paul Weelen vertelt er alles over in Plat-eweg. Naast voor toneel en auteurs uit alle delen van Limburg is er ook veel aandacht voor muziek in de Limburgse taal.

Plat-eweg maakt opnames van het zogenaamde Sjun Lidjer Konkoer, een liedjeswedstrijd voor mooie Limburgstalige liedjes. Hoofdprijs: een gratis professionele opname van dat liedje bij Marlstone Records. L1 Radio zal alle meedingende liedjes uitzenden in het radioprogramma Plat-eweg.

Meer info over het Konkoer

Beluister hier de hele reportage


Plat-eweg Platbook: Yuri Michielsen

Maastrichtenaar Yuri Michielsen leest vandaag drie korte gedichten van zijn eigen hand in de rubriek Plat-eweg Platbook. Je hoort: dit óngemaak bèd, Pak miech en Ruslen van de wereld. Zijn gedichten verschenen eerder in de reeks Platbook. Een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008.

Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

Beluister hier de hele reportage


Plat-eweg Platekas

In de Plat-eweg Platekas haalt Henk Hover de Pick-up weer van zolder en struint hij door zijn viinylcolectie. Deze editie heeft als thema “Kapelkes”. Limburg telt honderden kapelletjes en vele zijn er bezongen:

In en oèt - Venloos Vocaal Ensemble

Op de EP "'t Kepelke van Genuë" staan in totaal vier liedjes. Het liedje "In en oét" bezingt daadwerkelijk een kapelletje. De bezongen kapel staat in de Venlose wijk Genooy. De tekst is van Mien Meelkop en de muziek is van Jan Timp. Solis op het nummer is Gerard Maessen.

Het Venloos Vocaal Ensemble onder leiding van Jan Timp bracht het plaatje uit bij gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de beroemde Kapel van Genooy. De opnames werden gemaakt in de Karelhoeve in Munstergeleen door Jan Theelen.

De EP verscheen in 1981 op het Da Capo label (Da Capo 8019)

't Kapelke van Geloë - Lei Driessen en de Molmaaszengers

In Belfeld staat het kapelletje van Geloë. In 1980 vierde de Belfeldse gemeenschap de terugkeer van het gestolen en verloren gewaande Mariabeeld. Piet van Bree en Dré Geraeds maaken een liedje over de kapel. De ROZ zond het liedje uit in een special over de kapel met als gevolg dat er binnen een uur alle beschikare 1000 exemplaren van de single verkocht werden. Ook de 1500 nageperste exemplaren vonden gretig aftrek volgens de uitgebreide tekst op het gestencilde inlegvel bij het plaatje. Van de opbrengst kon het gestolen beeld worden teruggekocht van een Belgische handelaar.

Uitvoerenden van het lied zijn de Molmaaszengers uit Belfeld o.l.v. Piet van Bree, Solist is Lei Driessen ( de zwager van tekstschrijver Piet van Bree)

De opnames werden gemaakt in de Karelhoeve in Munstergeleen door Jan Theelen.

De EP verscheen in 1979 op het Da Capo label (Da Capo 8004)

Harry Bordon - 't Kapelke (van vinyl)

"'t Kapelke" van Harry Bordon stond op de B-kant van "Wie Sjoen os Limburg is" naar algemeen wordt aangenomen de oudste dialectplaat van Limburg uit het jaar 1954. De versie die je vandaag hoort in de Platekas is afkomstig van de EP met aan de ene kant twee nummers van Jo Erens en aan de andere kant twee nummers van Bordon.

Aangezien Bordon zijn jeugd in Venlo doorbracht moet het nummer gebaseerd zijn op zijn Venlose jeugdherinneringen en is het bezongen kapelletje waarschijnlijk het kapelletje in de Venlose wijk Genooy.Het liedje werd volgens de overlevering geschreven tijdens de nachtmis in Oud-Geleen waar Bordon in de jaren '50 woonde voordat hij naar Amsterdam verhuisde.

Het nummer werd in 1954 opgenomen met het KRO Amusementsorkest o.l.v. Klaas van Beeck

EP Omega 145.502


Marleen Rutten over haar live-concert

Aan de hand van vijf zelfgekozen eigen liedjes praat zangeres Marleen Rutten over haar op handen zijnde grote Live-concert.

Op 24 augustus staat ze in sporthal ’t Ligteveld in Neer. Het persbericht belooft een avondvullend programma waarin een mix van Limburgs- en Duitstalige muziek voorbij komt én enkele mooie verrassingen. Special guest: Beppie Kraft.

Meer info : www.MarleenRutten.nl

Beluister hier de hele reportage


Plat-Du-Jour: Kwante Hippe - Rustig Röp de Nach

Op 30 augustus presenteert de Venlose formatie Kwante Hippe een CD. Daarop vooruitlopend verscheel er een eerste single: Rustig Röp de Nach. Je hoort ‘m de hele week als Plat-du-jour in Plat-eweg op L1 Radio.


’t Lèste waord: Dwayne ergert zich aan de toenemende oneerlijkheid

In de wekelijkse columnreeks is het vandaag de beurt aan Dayne Horbag. Hij ergert zich aan de oneerlijkheid waarmee wij ons als mensen onderling steeds meer lijken te bejegenen.

Beluister hier de hele reportage

Uitzending luisteren

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's