Plat-eweg - 16 november 2019

Plat-eweg - 16 november 2019

In deze donkere novembermaand is het op zaterdagmiddag goed toeven bij de open haard, de kachel of je radiator. Kruip knus onder een dekentje en warm je drie uur lang aan de radio bij Plat-eweg. Henk Hover stelde voor deze zaterdagmiddag weer een afwisselen programma vol Limburgensia voor je samen.

|
|
|

Lomms icoon Jeu Hegger, Jeu van de Diep, overleden

Zaterdagmiddag praat Henk Hover met dorpsgenoot Bas van der Zwaan over het overlijden van Jeu Hegger. Hegger, in eigen dorp bekend als Jeu van de Diep, maakte zijn hele leven muziek. Vele jaren was hij kerkorganist en koordirigent. Zijn liedjes bracht hij uit op enkele muziekcassettes en cd's. Carnavalsliedjes zong hij regelmatig tijdens de zittingen van carnavalsvereniging De Thietuite in Lomm. Het nummer 'Lomm dat is de allerfenste plats' uit 1977 groeide onder meer tijdens Lommse carnavalsactiviteiten uit tot volkslied. In 1994 schreef hij het boekje 'Lomm, van gehucht tot dorp'.

Naast de ‘wereldlijke‘ CD “Vandaág kán ut nog” uit 2001 met daarop ook een aantal liedjes uit 1991 bracht kerkzanger en-organist Hegger in 2004 het album “Vrede ens zal ut gebeure” uit met daarop 12 kerkelijke nummers. Jeu van de Diep overleed op 9 november op 90-jarige leeftijd.

Je hoort (delen van) Ens dan gieët de zón weer schiêne, Lómm is de allerfenste plâts, Och waor der op de werreld is gen geld en Ens as ik gestorve bin.

|

Mien Groot Gemis - Rob Reyners

Rob Reyners is een all-roundzanger uit Roermond. Hij studeerde Jazz Zang en Docent Muziek aan het Conservatorium te Maastricht. Hij is een muzikale duizendpoot; zingen, dirigeren, bugel, trompet en piano spelen, theater maken, sketches en gedichten schrijven, componeren, arrangeren, produceren en les geven.

Zijn eerste dialectnummer is sinds afgelopen woensdag een feit. “Mien groot gemis” kwam woensdag uit op alle bekende downloadplatforms. Henk Hover praat met hem over de achtergrond van deze gevoelige ballad.

|

Plat-eweg Platekas: Jan Gorissen & Huub Janssen ‎– 'n Dolle avond met Jan en Huub

In de platencollectie van Henk Hover is een speciaal plekje gereserveerd voor accordeonmuziek. Vandaag legt hij de LP “'n Dolle Avond Met Jan En Huub”op de draaitafel. Alleer eerst een misverstand uit de wereld helpen. Jan en Huub zijn geen Limburgers. Accordeonist en orkestleider Jan Gorissen werd in 1917 in Rotterdam geboren. Als muzikant speelde hij op tal van Telstar-producties in de studio van Johnny Hoes in Weert. Ook vormde hij een accordeonduo met die andere accordeonist en orkestleider Jean Kraft waarmee hij ook samen plaatjes maakte.

Ook drummer Huub Janssen was geen Limburger. Hij werd geboren in Den Bosch in 1937. De slagwerker was eveneens een veelgevraagd slagwerker in de Weerter Telstar-studio.

Hij speelde in zijn carriere ondermeer met Frans Poptie als begeleider van Annie de Reuver en Eddie Christiani en drumde in het Cocktail Trio. Ook werkte hij met Tom Manders (Dorus).

Hij speelde als drummer talloze levensliedjes van de Zangeres Zonder Naam in. Van Johnny Hoes kreeg hij de bijnaam 'Huub Janssen, De Dolle Drummer'. Vanaf het eind van de jaren ’60 werd Janssen drummer bij de befaamde de Dutch Swing College Band en bij een aantal eigen orkesten waaronder the Amazing Jazzband. Hij speelde samen met tal van jazzgrootheden.

Op ’n Dolle avond met Jan en Huub hoor je een ”live-optreden” van het duo, opgenomen in een studiosetting, waarschijnlijk de Telsatr-studio aan de Uilenweg in Weert. Beide heren grappen en grollen met elkaar tussen de liedjes door. Ook hoor je publieksreacties van een geselecteerd publiek. Op de hoestekst staat vermeld: “Waar Jan en Huub gaan spelen zal niemand zich vervelen”. De A-kant begint met de eigen herkenningstune van het duo, gevolgd door een aankondiging van vermoedelijk platenbaas Johnny Hoes zelf.

(uitgekomen in 1975 op het Telstar Piccolo-label ‎– 99 060)

Begintune - Officer Of The Day – Wunderbar - Waarom ( Heikrekels ) en als afsluiter De Drummer Van De Band.

|

Plat-eweg Platbook Jeanne Alsters - Miene grond

In het Plat-eweg Platbook is het deze week de beurt aan de Venlose schrijfster Jeanne Alsters. Zij schreef en leest het gedicht Miene Grond. Over de Limburgse bodem én over Lieske.

Miene grond verscheen eerder in de reeks Platbook, een literaire boekenreeks die verschijnt sinds 2008. Platbook is een uitgave van Uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg en de Stichting LiLiLi. De teksten in Platbook zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal.

|

Plat-du-jour: Ziesjoem - Doeg de Sirtaki

Deze maand bestaat de Maastrichtse formatie Ziesjoem! 33 jaar. En dat gaat niet zomaar voorbij. De kroon op hun jubileum deze maand, is de release van hun nieuwe single ”Doeg de Sirtaki”.

Een Grieks, energiek, uptempo en Ziesjoem!-keurmerkwaardig liedje dat al je Sirtaki-genen doet ontwaken en je van je stoel doet springen om mee te Sirtakiën.

Maandag deden ze de Sirtaki Live op de11devande11de in het MECC in Maastricht:

|

’t Lèste waord – Lizette Colaris

Lizette is blij dat het weer November is. Een maand met heel veel culturele hoogtepunten en daarvan geniet dit Zittesj maedje met volle tuegen en dat laat ze graag horen in haar column aan het eind van Plat-eweg vandaag.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten: corona in Limburg - welke (andere) keuzes maken journalisten?

AvondGasten: corona in Limburg - welke (andere) keuzes maken journalisten?

L1mburg Centraal - 6 april 2020

L1mburg Centraal - 6 april 2020

L1mburg Centraal: vraag particuliere coronatesten groeit

L1mburg Centraal: vraag particuliere coronatesten groeit

L1mburg Centraal: testen op corona in de drive-in van de GGD

L1mburg Centraal: testen op corona in de drive-in van de GGD

AvondGasten: corona in Limburg - de vragen en antwoorden

AvondGasten: corona in Limburg - de vragen en antwoorden

L1mburg Centraal: niet alle ondernemers krijgen hulp bij het noodloket

L1mburg Centraal: niet alle ondernemers krijgen hulp bij het noodloket

Logo 1Limburg

Ziekenhuizen nemen heel veel extra personeel aan

Ziekenhuizen nemen heel veel extra personeel aan

Het is een hectische en drukke tijd in de vijf Limburgse ziekenhuizen. De afgelopen maand werden dan ook veel nieuwe mensen aangenomen vanwege de coronacrisis. Onder hen ic-verpleegkundigen maar ook extra schoonmakers.

Programma's