​Vastelaovesslingers en de Sjpassminister in Plat-eweg

​Vastelaovesslingers en de Sjpassminister in Plat-eweg

Zaterdag 16 februari 13:00 uur op L1 Radio.

|
|
|

Vastelaovesslingers

In de jaren 80 was het een goed gebruik; medleys van een aantal liedjes op een vastelaovesplaat.

In plaats van de gangbare 8 of 9 losse liedjes per kant van de plaat werden de afzonderlijke liedjes aan elkaar geplakt in de studio. Vaak waren het vullertjes. Men zette vier nieuwe nummers op een langspeelplaat en de resterende tijd werd opgevuld met een potpouri van oude liedjes. Vooral vastelaoveselpees kenmerken zich door medleys. Natuurlijk is een mooi gemixte slinger leuk om in het café of feestzaal te draaien. Dat spaart een discjockey. Voor radiomakers is zo’n slinger niet altijd fijn, zeker als je op een bepaald moment eigenlijk alleen maar dat ene liedje wil draaien.

In het geheugen van mensen gaan die medleys vaak een eigen leven leiden. Veel mensen weten nog haarfijn hoe de volgorde van zo’n medley in elkaar stak. Welk liedje er volgde op dat ene nummer, en soms kennen mensen ook niet meer dan dat ene coupletje uit de slinger op de plaat.

Carnaval in Mestreech Telstar LP nr. 16907

Op het album van de Weerter platenmaatschappij Telstar hoor je vocalisten Jean van Deurse, Johnny Blenco, Beppie Kraft, Pie Hanssen, Crit Dresens, Duo Jean en John, Truus Lemmens, Raymond Willems, Leny Willems, Koer ‘De Maasvogels’ olv. J. Kicken en Blaoskapel ‘De Kaanjeleers’ olv. Pie Hanssen. De tweede plaat van de dubbelLP beval twee lange medleys. In Plat-eweg draaien we vandaag kant A van plaat 2. De liedjes: Hutspot 1967, Iech Wou......, Menier D'n Deender, Laot Mer Goon ,Iech Maag Neet Vrije!, Mie Trömmelke, Sjarel, Meer, Miene Grampeer, De Nozem, Sjeng De Moneka, Dreij Daog D'r Op Oet !, En Noe Bars De Bom !, Welt Geer Neet nao De Pieringe !

|

Carnaval Alaaf 1971 kant A LP 70008 33-st-BOV-410

In 1971 bracht krant ‘De Nieuwe Limburger’ eeen vastelaovesplaat uit. Op deze plaat praat Pierre Cnoops als spreekstalmeester muziek en buutte aan elkaar. Je hoort ondermeer De Puther Bergkapel, Jef Dieter (= Sjef Diederen) , Joep Rademakers en Ger van Gelswijk.
De plaat werd opgenomen door Ralph van Baaren en Theo van Wijngaarden in Wittem. Ensemble Frans Wijts speelt mee en voor de ambience op de plaat zorgen Carnavalsverenigingen ‘De Sjouvotte’en ‘de Uule’.

Je hoort: Hier Limburg, Ich wil fricadelle, Hier Limburg 2, Buuttereedner Harrie Wolters, Lim Limburg viert men carnaval en daar mag je me voor wakker maken.

|

LP Vastelaovend same, twië maol elf vastelaovesleedjes ( Venlo ) kant 1

Venlo kent – net als Maastricht – een enorme schat aan vastelaovesvinyl. In de loop der jaren zijn er tientallen platen verschenen vaak ook op het eigen merk van V&D, Discofoon. De albums zijn herkenbaar aan de prachtige prenten van tekenaar Piet Camps. Op het album Vastelaovend same, twië maol elf vastelaovesleedjes uit 1976 hoor je de grote Venlose stemmen van weleer: Wiel Vestjens., Hay Cromvoets, Hannelore Winter en Lottie Boermans.
In de medley op kant A hoor je de volgende liedjes : Wao Gaon We Haer?, Zek Haej!, Wae Hebbe We Dao Dan?, Minsekinder, As Ik Dich Zeen, Hadste Mich Gefaote?, De Wuiles, Twië Bein, ’t Veurjaor, Doedeldiedalia, Ik Zoel Ens Wille Weite, Ik Bin Van Jansse en As De Sterre Dao Baove Straole

|

LP Carnaval in Venlo ( TELSTAR 1975 ) Kant B

Ook het platenlabel Telstar van Johnny Hoes probeerde vanuit Weert de Venlose vastelaovesmarkt te veroveren. In 1975 bracht hij de plaat Carnaval in Venlo uit. Ook deze plaat staat vol klassiekers uit die tijd. Er wordt gezongen door Nol Peters, Wiel Vestjens, Lies van Wessel, Hay Cromvoets en de Stamtaofel van Vaat elf. Orkest de Wortelegaejers staat onder leiding van Lei Hermans.

De medley op kant B van de plaat bevat de volgende liedjes: Och, Waas Ik Maar !, Waat Kan 't Laeve....., Kiek Ze Kieke !, Blauwe Auge, Mooder Maas, Venlo, Stedje Van Lol En Plezeer !, Isabella, Karlien, Stina, Waat Is De Natuur Toch Riek, Merie, Minsekinder en't Is Gedaon !

|

’t Lèste Waord van Fer Kousen

Deze week is Sjpassminister Fer Kousen aan de beurt in de wekelijkse column ’t Lèste Waord. Hij maakt zich zorgen over de plek van de Buuttereedner in de Limburgse vastelaovescultuur.

Kousen staat zelf inmiddels 4 x 11 jaar in de buut. Hij viert dit feit op 3 maart a.s. met het evenement : D'r Sjpas Minister 4x11 Joebielejoem Zietsong in A jenne Sjlaagboom in Kerkrade.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's