Plat-eweg - 11 maart 2023

Plat-eweg - 11 maart 2023

Limbopopband 'Meziekgezelsjap St. Antonius' na ruim 25 jaar weer op de bühne, Limburgse damesduo’s in de Plat-eweg Platekas en Sjpassminister Fer Kousen heeft het laatste woord.

St. Antonius weer even terug op de bühne

In het begin van de jaren 90 schoten de limbopopbandjes als paddenstoelen uit de grond. Door successen van Rowwen Hèze en de Janse Bagge Bend én door de overvloed aan tentfeesten van schutterijen en sportclubs ontstond er een grote behoefte aan dialect-feestbands.  Zo ontstaat ook Neet oét Lottum in die periode als Rowwen Hèze-coveract. 

Meziekgezelsjap St. Antonius speelde niet alleen covers, maar maakte ook van begin af aan veel eigen nummers. Uiteindelijk leidt dat tot twee cd’s: het livealbum ‘Hatsjoo!’ en de studioplaat ‘Trök oêt de kelder’ beide rond 1995.

Het twintigjarig bestaan van de Heelse Baerekapel was aanleiding om de formatie eenmalig weer bij elkaar te brengen. Op zaterdag 11 maart vindt het gratis toegankelijke optreden plaats in Don Bosco in Heel. Henk Hover bezocht de laatste repetitie van de band in Baexem.

|

Plat-eweg Platekas - Damesduo’s deel 1: Helma en Selma

Programmamaker Henk Hover schotelt je in de Plat-eweg Platenkas vinylplaatjes voor uit zijn eigen collectie singles en elpees. De komende weken staat de rubriek in het teken van Limburgse damesduo’s. In de jaren 50 en 60 waren deze duo’s erg populair en veel ervan hadden een Limburgse link.

Deel 1: Helma en Selma

Helma en Selma is een zangduo uit Limburg. Het duo bestond uit Helma Lambrechts en Gertrude (Zus) Jansen. Helma Lambrechts komt uit Weert. Zij trouwt met en zingt bij orkestleider Mathieu Niëns, van het dansorkest The Flying Dutchmen. Bij dat orkest treedt ook altijd een clown op. Dat is de vader van Gertrude Jansen. Hij stelt voor om een zangduo te formeren. Het is dan 1949.

Selma wordt de artiestennaam van Gertrude Jansen, door vrienden en intimi Zus genoemd. Het duo Helma en Selma is een feit.

Het duo heeft vooral succes in Zuid-Nederland en treedt vaak op met The Flying Dutchmen. Het duo is ook in Heerenveen en omstreken populair. Vanaf 1950 komen er ook plaatjes van het duo uit; ze krijgen airplay op Radio Luxemburg. De eerste platen verschijnen nog op 78 toeren schellak-plaatjes op het Philips-label.

Naderhand haalt platenbaas Johnny Hoes het duo naar het Telstar-label. Orkestleider Jean Kraft neemt met hen onder meer de single 'Bergen van Tirol' op. Aan de achterkant staat de Edelweis-wals.

Rond 1955 valt het duo uit elkaar. Helma hield duo Helma en Selma in leven door andere zangpartners in te schakelen onder wie bijvoorbeeld Ria Roda.

Selma gaat verder met haar zus Mia/Mieke Jansen, die haar voornaam niet echt artistiek vond en zich Vera laat noemen. Beide namen smelten ineen tot de Selvera's. Die hoor je in de volgende aflevering van de Plat-eweg Platekas.

Beluister hier deel 1


Plat-du-jour: Gaef Neit Op - Skinnie

De Sittardse singer-songwriter Ron van de Burgt is onder zijn artiestennaam Skinnie bezig met een nieuw album. Dat wordt gepresenteerd op 26 maart om 14:00 uur in Stadsbrouwerij Ambrass in Sittard. 

Samen met gitarist Tom Lanjouw speelt Skinnie daar vanaf 14:00 uur repertoire van de nieuwe plaat. De eerste single 'Gaef Neit Op' hoor je de hele week als Plat-du-jour in Plat-eweg.


’t Lèste Waord: Fer Kousen

Het is de beurt aan Sjpassminister Fer Kousen om een aflevering van de columnreeks ’t Lèste Waord te verzorgen. Actuele aanleiding voor zijn verhaal zijn de verkiezingen voor provinciale staten en de waterschappen van woensdag 15 maart 2023.

|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7C.

Natuur en Zo - 1 april 2023

Natuur en Zo - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Programma's