
Het halen van friet moet cultureel erfgoed worden, zo zeggen verschillende instanties.
Op L1 Facebook en bij Kris en Ruud op L1 Radio werd gevraagd naar het ‘friethaalgedrag’ van Limburgers.
Pierre Roemen mailde zijn recept voor heerlijke frietjes. Dan hoef je de deur niet uit.
Aardappels (bintjes uit België) schillen, 400 gram per persoon en goed wassen met koud water. 30 minuten in ruim koud water laten ”wellen”. Ze moeten hard aanvoelen. Reepjes snijden met de draad mee van maximaal 1 centimeter vierkant. Goed afspoelen, want het zetmeel moet weg. Dan weer in koud water leggen, ongeveer 30 minuten lang. Goed drogen met een theedoek. De frieten daarna een eerste keer bakken olie op 160 graden Celsius, zo'n 4 tot 5 minuten, tot ze goudgeel zijn. Goed afkloppen en op keukenpapier laten afkoelen. Koud in porties invriezen, ongeveer 250 gram per volwassene of afbakken met olie op 180 graden Celsius, 1 tot 2 minuten. Maximaal twee porties tegelijk. Als de olie niet meer dampt, dan de frietjes omhoog halen en snel afkloppen. Ze mogen niet meer blinken. Snel weg van de friteuse is belangrijk. Smakelijk eten! Pierre Roemen
L1 Radio
Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.