Pater Karel: verdienstelijk in Ierland

Pater Karel: verdienstelijk in Ierland

Karel Houben is geboren en getogen in Munstergeleen en hij wordt dan ook beschouwd als de eerste echte Limburgse heilige. Toch heeft pater Karel een groot deel van zijn leven in Ierland gewoond.

Zowel in Ierland als in Limburg wordt pater Karel vereerd. In Munstergeleen staat nog steeds zijn geboortehuis: een vakwerkpand dat boerderij en watermolen is geweest.

In de schuur is al tientallen jaren een kapel ingericht. Dagelijks komen hier honderden pelgrims bidden; ze vragen pater Karel om hulp bij ziekte, examens, eenzaamheid of het vinden van een levenspartner.

Karel Houben treedt in 1845 in bij de paters Passionisten in België. Hij wordt uitgezonden naar Engeland en later naar Ierland. In het klooster Mount Argus vlakbij Dublin groeit "father Charles"uit tot een beroemdheid.

Hij zou de gave hebben mensen te genezen. Dagelijks kwamen driehonderd mensen naar de Munstergeleense molenaarszoon om de zegen te ontvangen. En nog steeds komen er pelgrims.

Programmamaker Frank Ruber trok naar Ierland: "Elke dag komen mensen uit Ierland naar het graf van Pater Karel in de kloosterkerk op Mount Argus. In de documentaire vertellen ze over de vele wonderen die er gebeurd zijn door de hulp van hem in te roepen".

De locaties waar pater Karel vereerd wordt verschillen enorm van elkaar. Frank Ruber: "Niet alleen is Munstergeleen een al al rust en eenvoud, terwijl Dublin groots en druk is. Opmerkelijk is ook dat Limburgers allemaal kaarsen opsteken als ze komen bidden, de Ieren hebben daar helemaal niks mee".

In de documentaire onder anderen pastoor Harry Broers, Dolf Dormans, Evelyne Koenen en father Frank Keevins.

Logo 1Limburg

Programma's