Orgel protestante kerkje centraal in Vaderdagconcert Urmond

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De concertserie van de woningstichting Urmond en de regionale omroep L1 in de protestante kerk van Urmond, lijkt aan te slaan.


Theo Hes is al sinds 1997 de vaste organist van de Martinuskerk van Venlo, de belangrijkste kerk van de stad. Hes geldt als een specialist voor de orgelmuziek van Caesar Franck, maar daarmee wordt de organist uit Maashees tekort gedaan. Hij schuwt namelijk ook het kleinere, minder romantische en het religieuze repertoire niet, of de hedendaagse muziek. De afgelopen weken heeft Hes al een paar keer het orgel in de protestante kerk bespeeld, en hij toont zich positief verrast door de kwaliteit van het orgel. Het is een orgel van de firma Gebr. Franssen uit Roermond en staat sinds 1879 in de kerk. De prinsen Frederik en Hendrik van Oranje Nassau schonken het aan de protestantse gemeente Urmond. 35 jaar geleden is het orgel gerestaureerd.
Organist Theo Hes vormt al jarenlang een duo met trompettist Jacques Sanders. Sanders is afkomstig van Blerick-Venlo en is trompettist in het Gelders Orkest. Daarnaast leidt hij de Stadstrompetters van Venlo, een groep die regelmatig vanaf de toren van de Martinuskerk met trompetmuziek belangrijke gebeurtenissen in de stad muzikaal begeleidt. Voor hun concertpraktijk putten Hes en Sanders uit een breed repertoire. Het jaarlijkse Orgelfestival Limburg heeft altijd wel een of enkele concerten van dit uitzonderlijke duo op het programma staan. Het is voor het eerst dat Hes en Sanders in Urmond spelen.
Het Vaderdag-concert op 19 juni van Woningstichting Urmond in de protestante kerk van Urmond is gratis toegankelijk. Het begint om 12 uur. Met de concertserie wil de woningstichting Urmond als muzikaal dorp in de schijnwerper zetten, zowel bij de huidige inwoners als bij de nieuwe inwoners die Urmond de komende tijd krijgt met het gereedkomen van een paar grote bouwprojecten.