Oppe Tied, de Zittesje Revuu van 2016, zondag op L1 TV

Oppe Tied, de Zittesje Revuu van 2016, zondag op L1 TV

Zondag 27 oktober 12:00-14:35

Zondag 27 oktober 2019 kun je bij L1 TV kijken naar de integrale registratie van de Zittesje Revuu van 2016.

In november 2019 gaat een nieuwe productie in première: Hoog Bezuik.

Deel 1

Deel 2

Sinds begin jaren tachtig brengt de Zittesje Revuu iedere drie jaar een nieuwe grote productie op de planken. In 2016 was dat Oppe Tied, een show waarin een Sittardse familie en de factor tijd een grote rol spelen. Familie Op de Linj kan niet ontkomen aan de problematiek waar ieder gezin mee te maken krijgt.

Humor en melancholie
Op een puur Sittardse manier blikt Zittesje Revuu terug op het verre en soms recente verleden. Het ene moment met humor, het andere moment melancholisch.

Sittische Revue
Al voor de Eerste Wereldoorlog kende Sittard een ‘Sittische Revue’. In 1910 werd in de toenmalige Marotte Tempel een revue opgevoerd. Thuur Laudy, Zef Dullens en Giel Kleinen waren belangrijke tekstschrijvers. De voorstellingen waren altijd uitverkocht. Vanaf 1934 was Toon Hermans, die zou uitgroeien tot een van de grootste Nederlandse cabaretiers, nauw betrokken bij de shows. Hij maakte in die tijd van Sittard een echte revuestad.

Revue wordt zitting
Na de Tweede Wereldoorlog werden in Sittard de revues vervangen door carnavalszittingen. Er waren nog wel eigen ‘buuteredners’ en zangers, maar steeds vaker kwamen deze uit andere delen van Limburg, Duitsland (onder andere Keulen) of Amsterdam (zangers die bekend waren van de radio).

Nieuw leven ingeblazen in 1980
De komst van de televisie had de ‘smaak’ van het publiek veranderd. Toch bleef men in Sittard hopen op een ouderwetse Sittardse revue. In 1980 vierde carnavalsvereniging Marotte haar 9 x 11 jarig jubileum. Ad Pfennings, voorzitter van het huldigingscomité, greep dit moment aan om de 'revuu' nieuw leven in te blazen. Sinds die tijd staat er iedere drie jaar een nieuwe show in het theater.

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Logo 1Limburg

Sittard heeft het op een na beste café van Nederland

Sittard heeft het op een na beste café van Nederland

Het Sittardse café Tapperie de Gats is uitgeroepen tot het op een na beste café van Nederland. In de Café Top 100-verkiezing van Misset Horeca moest de Sittardse bierproeverij alleen het Rotterdamse café Sijf voor zich dulden.

Programma's