Opgepast, het is weer tijd voor teken

Opgepast, het is weer tijd voor teken

Er is weer gewaarschuwd voor het gevaar van teken.

Een tekenbeet kan namelijk zorgen voor de ziekte van Lyme, waardoor bijvoorbeeld je zenuwstelsel aangetast kan worden.

Controleer jezelf en je kinderen dus goed op teken, als je in het bos hebt gewandeld of in het gras hebt gelegen.

Want afgelopen jaar kwamen er landelijk zo'n 27.000 nieuwe Lyme-patiënten bij.

Toch vindt GGD Zuid Limburg het geen reden voor paniek.

|

De laatste jaren neemt het aantal Lyme-patiënten fors toe.

Volgens tekenradar.nl werden 25 jaar geleden op elke 100.000 mensen slechts 25 mensen ziek van een tekenbeet. Inmiddels ligt dat aantal op 100 tot 200.

|

Tips van tekenradar.nl

Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Teken vallen in principe niet uit bomen. Vermijd in een tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken zodat teken niet op uw lichaam over kunnen stappen. Mensen die in aanraking komen met teken (zoals boswachters, hoveniers en militairen) wordt aangeraden zichzelf extra te beschermen tegen tekenbeten.

De onderstaande tips bieden geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om lichaam te controleren op tekenbeten en kleding op de aanwezigheid van teken nadat u in het groen bent geweest.

Op het juiste pad
Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

Met de juiste kleding
Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Indien u regelmatig de kleding inspecteert gedurende het verblijf in het groen kunt u teken al voordat ze op de huid komen en zich vastbijten verwijderen.

Met middeltjes
Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine. Spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat met een minimum concentratie van 30% en smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. DEET zit verwerkt in diverse antimug-middelen, maar de stof werkt ook afstotend op teken. DEET blijft ongeveer 6 uur actief.

Met controle na elke wandeling
Het belangrijkste advies is om uw huid en kleding goed te controleren en teken te verwijderen nadat u in het groen bent geweest.

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's