Ook miljoenenschade voor bedrijven en boeren

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Alsof de schade aan particuliere woningen nog niet genoeg was, trok de Maas in december 1993 ook een spoor van vernieling in bedrijven, tuinderskassen en bij boeren. De totale schade voor het bedrijfsleven wordt geschat op zo’n 50 miljoen euro.
Ondernemersorganisaties spraken de verwachting uit dat enkele honderden bedrijven failliet- en minstens duizend banen verloren gaan. Het was toen nog onzeker of er ook voor ondernemers een schaderegeling zou komen. Uiteindelijk kregen ook de bedrijven een vergoeding waarmee het merendeel van de schade gedekt was.
Honderden varkens en koeien verdronken in het kolkende water van de Maas. In Velden verdronken 350 biggen in een varkensmesterij. Jean Waelen in Urmond verloor 40 koeien.
'We hebben onze boerderij in 1970 gebouwd. Jarenlang geen last gehad van de Maas. Pas in de tachtiger jaren waren er plaagstootjes. In 1993 kwam het over de dijk heen. Verschrikkelijk. Dat vergeet je nooit meer. Nog problemen met Justitie gehad. Omdat we de koeien niet op tijd zouden hebben weggehaald. Ik heb er veel leed van gehad. Ik ben een boer die eigenlijk niet zonder koeien kan. Uiteindelijk hebben we besloten ons toch maar helemaal op de akkerbouw te concentreren', aldus Waelen. Met name veel varkenshouders besloten de strijd aan te gaan tegen het hoogwater door de aanleg van dijken rond hun boerderijen. Ze wilden hun veestapel niet evacueren uit angst voor besmettelijke ziektes in vreemde stallen.
In het tuindersgebied in Noord-Limburg zijn tientallen kassen onder water komen te staan. Tomaten en andere planten zijn onbruikbaar. De LLTB spreekt van een rampzalige situatie. De boerensector krijgt kritiek dat ze zo laat maatregelen heeft genomen om dieren in veiligheid te brengen. De LLTB zegt net zo verrast te zijn door het water als de rest van Limburg.Overigens is heel Nederland begaan met het lot van Limburg in die kerstperiode van 1993. Tot in Friesland toe worden allerlei acties op touw gezet, waarvan de opbrengst in het rampenfonds wordt gestort. Bedrijven en gemeenten schenken spontaan geld en opbrengsten van concerten gaan ook naar het fonds. In Limburg produceert de Venlose troubadour Ben Verdellen een cd met onder meer het liedje Hoeïg Water. De opbrengst is eveneens bestemd voor het rampenfonds.
Nog zo’n bijzonder initiatief: de Stichting 650 jaar Stad Venlo organiseert een inzamelingsavond in Theater de Maaspoort die zo’n 250.000 euro opbrengt.