Ooggetuigen: Wessem, 31 oktober 1944

Ooggetuigen: Wessem, 31 oktober 1944

Op 31 oktober 1944 maken de geallieerden in Thorn zich op voor een aanval op Wessem. Ruim een maand geleden heeft de Belgische Piron-brigade Thorn bevrijd. Nu maken zij zich samen met Engelse en Welshmen op om de Duitsers te confronteren op hun posities aan de oostelijke oever van kanaal Wessem-Nederweert. Wessem is al een tijd onderworpen aan de gruwelen van de oorlog. Vanaf eind september zijn de Duitsers al bezig geweest met het versterken van de verdedigingswerken in Wessem, beter gezegd, dat hebben ze de inwoners laten doen. Daardoor zijn ze al langer een doelwit voor de granaten van de geallieerden. Thei Adams uit Wessem weet nog goed hoe het eraan toe ging in oktober 1944:

|

Omdat Wessem aan het front ligt hebben de Duitsers alle telefoonverbindingen verbroken. Dit was om het doorspelen van informatie aan de geallieerden te voorkomen. Maar de burgemeester Spiertz van Thorn had daar een oplossing voor gevonden:

|

Van die verbinding maakten ze maar al te graag gebruik:

|

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's