Ooggetuigen: Venlo, 5 november 1944

Ooggetuigen: Venlo, 5 november 1944

Op 5 november 1944 stijgen 61 geallieerde bommenwerpers vanuit Noord-Frankrijk op om Venlo te bombarderen. Door slechte weersomstandigheden keren de meeste vroegtijdig terug naar hun basis, maar vijf toestellen vliegen door en bombarderen de stad. Door dat bombardement ontstaan in Venlo grote branden. Het bombardement van 5 november 1944 is er één in een reeks van dertien. Het doel is het vernietigen van de Maasbruggen om zo de bevoorrading van de Duitsers te dwarsbomen. Joep Ramaekers woont in Venlo als de grote branden uitbreken. Hij weet nog goed hoe de branden zich over de stad verspreidden:

|

De impact van dit bombardement is groot. Dat terwijl het door het weer eigenlijk een relatief kleine groep vliegtuigen is:

|

Grote delen van de stad staan ook in brand, maar zeker niet alles. Toch voelt het voor veel Venlonaren alsof heel Venlo in lichterlaaie staat:

|

Na 5 november wordt Venlo nóg twee keer gebombardeerd, op 18 en 19 november 1944. Daarbij vallen in totaal nog 20 burgerslachtoffers. Uiteindelijk blazen de Duitsers op 25 november zelf de Maasbruggen op omdat de geallieerden te dichtbij komen.

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's