Ooggetuigen: Kerkrazzia, 9 oktober 1944

Ooggetuigen: Kerkrazzia, 9 oktober 1944

Op 9 oktober 1944 worden tussen de twee- en drieduizend Limburgers naar Duitse werkkampen vervoerd. Ze zijn een dag eerder opgepakt tijdens de Kerkrazzia, een grote actie van de Duitsers om het verzet in de regio te breken.

Lei Draeck uit Kronenberg was één van de opgepakte mannen. Ze werden op een trein gezet, Maar waarheen wist niemand van de Kronenbergers:

|

De Limburgers zijn, na kort in een barrak te hebben gezeten, weer naar een ander kamp gebracht waar ze toen in verschillende groepen zijn opgedeeld door Duitsers om naar werkkampen gebracht te worden.

|

Ook Jan Kurvers uit Sevenum moest in Duitsland werken.

|

Toch hadden de Nederlanders het beter dan veel andere groepen in de kampen. Ze mochten namelijk redelijk vrij bewegen in, en rondom het kamp. Dat lijkt raar want het was een werkkamp waar ze onder dwang moesten werken. Maar hoewel je wel het kamp makkelijk uit kon, was het niet heel slim om zomaar weg te lopen verteld Jac Draeck, hij heeft de Kerkrazzia bestudeert.

|

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's