Ooggetuigen: Gennep, 16 oktober 1944

Ooggetuigen: Gennep, 16 oktober 1944

Op 16 oktober 1944 maakt Gennep zich klaar voor de bevrijding, maar helaas maken veel inwoners die niet meer mee. Op 17 oktober wordt Gennep, naast Milsbeek, Ottersum en Heijen, geëvacueerd.

De Duitsers hebben dat gedaan omdat ze niet willen dat het verzet ze voor de voeten gaat lopen. Harie van Arensberg is een van die lastige verzetsstrijders. Hij dwarsboomt de bezetters vanuit het hotel van zijn moeder, waar een bijzondere Duitse compagnie zit ingekwartierd:

|

De soldaten waren de oorlog natuurlijk ook al lang beu. Dat maakte de kans op deserteurs natuurlijk groot:

|

Wanneer de evacuatie eenmaal begint moeten de deserteurs natuurlijk ook ergens heen. De familie van de verzetsstrijder besluit ze met valse persoonsbewijzen mee te nemen. Met succes, want ze bereiken het evacuatieadres in de Achterhoek zonder problemen. Toch gaat het na een tijd fout:

|

Harie komt samen met wat familie en de twee deserteurs in de gevangenis van Doetinchem terecht. Gelukkig komt hij er zonder kleerscheuren na de bevrijding weer uit. Helaas weet hij niet of dat ook voor de Duitse deserteur geldt:

|

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's