Ooggetuigen: De winter van 1945

Ooggetuigen: De winter van 1945

Donderdag 3 oktober om 20.30, zaterdag 5 oktober om 20:30 en zondag 6 oktober 13:00 | 18:00

Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens over in Zuid-Limburg. De bevrijding was begonnen. Een strijd die veel indruk maakte op tijdgenoten. Driekwart eeuw jaar later kunnen ze nog steeds opvallend nauwkeurig vertellen over de gevechten, de ontmoeting met de eerste bevrijders en de repen chocolade die ze kregen.

L1 registreerde indrukwekkende verhalen uit de bevrijdingstijd voor de tv-serie Ooggetuigen.

In de vierde en laatste aflevering van Ooggetuigen komen inwoners van Susteren, Echt en Montfort aan het woord. In de winter van 1945 zijn zij getuige van de hardnekkige tegenstand van Duitse militairen in Limburg. Susteren en Montfort veranderen in ruïnes.

Susteren is vier maanden lang frontdorp. De opmars van de geallieerden vanuit Zuid-Limburg stopt vlak voor het dorp in september 1944. Het gevolg is dat er constant gevaar dreigt. Margriet Cellissen-Huskens werd zwaar gewond tijdens het spelen op de binnenplaats van het ouderlijk huis:

Eén van de granaatscherven kwam achter in mijn knie terecht, het bloed spoot uit dat been. Margriet Cellissen-Huskens

De Duitsers bevelen de inwoners van Susteren om weg te gaan. Ze moeten hals over kop hun huizen verlaten. Huub Hover ziet hen langstrekken in het Echtse gehucht Hingen: “Met paard en kar, hondenkarren of op de fiets met een “pungel” op de nek”. Veel vluchtelingen uit Susteren kwamen met duizenden andere Midden-Limburgers terecht in Montfort. Dat blijkt geen veilige schilplek.

Montfort wordt in januari 1945 drie dagen lang gebombardeerd door de geallieerden die ten onrechte vermoeden dat het dorp zwaar versterkt is door de Duitsers. Piet van Pol: “Bij ons naast viel een bom op het huis. Onze buren lagen naast de muur. Die zijn later op een kar geladen en in het massagraf gelegd”.

In Montfort vallen 181 doden in de dagen voor de bevrijding. Sjeng Kusters ziet de lijken liggen op de karren die langskomen. Hij kan zich dat aanblik nog herinneren: “Ik dacht hier liggen nou je vriendjes en vriendinnetjes. Het is afgelopen”.

Uitzendtijden ​Ooggetuigen: De winter van 1945

Donderdag 3 oktober om 20.30
Zaterdag 5 oktober 20:30
Zondag 6 oktober 13:00 en 18:00

Meer afleveringen

In september en oktober zendt L1 ook andere afleveringen uit van de serie Ooggetuigen.

Bekijk hier alle andere afleveringen

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's