Onze Mijnwerkers: vrouwen stonden alleen in opvoeding

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
In de tijd van de mijnen bepaalde de vrouw het gezinsleven en de opvoeding van de kinderen. Ze hield het huishoudbudget in de gaten. Ze regelde de betalingen van de contributie aan harmonie of zangkoor en zorgde dat de zondagse kerkgang niet werd
De koel was een alles overheersende werkgever en de katholieke kerk had bijna een monopoliepositie op maatschappelijk gebied. Van wieg tot graf werd alles geregeld. Op seksualiteit rustte een taboe en de wereld van de mijnwerkersvrouw was klein: soms alleen haar eigen gezin.
Op zaterdag was het de taak van de vrouw om de mijnwerkers-kleding te wassen, een tijdrovende en intensieve klus. Daarin kwam pas verandering toen er op de mijn een pungelwasserij kwam.

Serie

In de tv-serie Onze Mijnwerkers worden herinneringen opgehaald. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen
De serie is gebaseerd op het oral history-project OnzeMijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch,