Onze Mijnwerkers: werken in mechanische pijler

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw konden de houwers ook aan de slag in de zogenoemde mechanische pijler - tenminste als ze een opleiding hadden gevolgd. De mechanische pijler had een kolenfront van ruim 300 meter lang en was zo’n
In de mechanische pijler werd steenkool door een kolenschaaf los gemaakt. Elektromotoren trokken de kolenschaaf met een dikke stalen ketting langs het kolenfront heen en weer. De losgebroken steenkool werd meteen op een transportband geschoven.
De machine bepaalde het werktempo. De koempels in de handpijler werkten zes meter van elkaar, in de mechanische pijler was de afstand dertig meter. En er was geen oogcontact mogelijk door het stof.

Serie

In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen
Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.
De serie is gebaseerd op het oral history-project OnzeMijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch,