Onze Mijnwerkers: waardeloze vervangende banen

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Het sluiten van de mijnen ging sneller dan minister Den Uyl in 1965 voorspelde en van vervangende werkgelegenheid kwam weinig terecht.
In de periode 1965-1976 gingen in de mijnstreek 75.000 arbeidsplaatsen verloren, waarvan 30.000 indirect afhankelijk waren van de mijnindustrie. Mijnwerkers werden omgeschoold en arbeidsintensieve industrie kwam naar Limburg. Zoals de Caja-fabriek waar ze wielen produceerden voor kinderwagens, een fabriek waar speelgoed-auto’s en een fabriek waar draadbomen voor auto’s werden gemaakt.
Na amper twee jaar sloten de eerste fabrieken omdat de voorraden tot aan het plafond lagen. Veel oudere mijnwerkers gingen met vervroegd pensioen en ook de WAO werd gebruikt om mijnwerkers aan een inkomen te helpen. De mijn die voor je zorgde van de wieg tot het graf, bestond niet meer

Serie

In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen

Uitzendtijden

Onze Mijnwerkers, zaterdag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 21:00 en 23:00 uur.
Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.
Samenstelling: Eugene van den Bosch.