Onze Mijnwerkers: verhalen van vrouwen van koempels

Onze Mijnwerkers: verhalen van vrouwen van koempels

Het ritme van vaders ploegendienst op de mijn bepaalde het ritme van het gezin.  Gezamenlijke maaltijden op een normale etenstijd kwamen zelden voor. De meeste vrouwen kookten een keer per dag voor hun kinderen en vervolgens nog eens voor hun man,

Bij nachtdienst moesten de mijnwerkers overdag slapen. Het kostte de vrouwen de grootste moeite de kinderen stil te houden als papa in bed lag.

De mijnwerkersvrouwen kenden het leven ondergronds alleen uit de verhalen van hun mannen. Het leek of ze nauwelijks angst hadden voor ongelukken. Of ze wisten de gedachten daaraan te verdringen en accepteerden het risico, ook omdat er geen andere keuze was.

En waarschijnlijk was het vertrouwen in de patrones van de mijnwerkers - Sint Barbara - de grootste houvast.

Serie
In de tv-serie Onze Mijnwerkers worden herinneringen opgehaald. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.

Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen

De serie is gebaseerd op het oral history-project OnzeMijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch,

Logo 1Limburg

Programma's