Onze Mijnwerkers: verhalen over gastarbeiders

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Na de Tweede Wereldoorlog – vanaf 1945 - moesten de Limburgse steenkoolmijnen weer op volle toeren gaan draaien. Daarvoor waren veel nieuwe mijnwerkers nodig.
De directies zagen zich gedwongen een beroep te doen op buitenlandse koempels. Om te beginnen werden Polen en Italianen naar hier gehaald.
En in de jaren vijftig en zestig kwamen ook gastarbeiders uit Hongarije, Spanje, Joegoslavie en Marokko.
Het kwam wel eens voor dat een opzichter meer dan tien nationaliteiten in de pijler had. Er werden zelfs tolken ingezet en sommige opzichters kregen Spaanse of Italiaanse les.
Toch waren er ook vele nieuwkomers die zich vergist hadden in het zware werk in de mijn. Ze keerden de koel snel de rug toe.

TV-serie Onze Mijnwerkers

In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen
Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.
Onze Mijnwerkers is een serie gebaseerd op het oral history-projectOnze Mijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch.