Onze Mijnwerkers over Finefrau

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Steenkool werd vele honderden meters diep gedolven. Met de aanleg van ‘de 785 meter’ op de Staatsmijn Wilhelmina werden de zogenoemde Finefrau-lagen ontsloten.
In deze diepgelegen kolenlagen - die zich ook bevonden onder een aantal andere mijnen – zat antraciet van uitzonderlijk goede kwaliteit. De eerste kolen vanuit deze laag werden in 1956 naar boven gehaald.
Er was iets heel bijzonders aan de hand met de Finefrau-pijler: de hoogte was niet meer dan enkele tientallen centimeters. Je kon er dus alleen werken liggend op je rug of op je zij. Ondanks deze claustrofobische omstandigheden waren er toch genoeg koempels die daar graag wilden werken. Je kreeg immers zo’n 10% extra loon.

TV-serie Onze Mijnwerkers

In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen.
Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.
Onze Mijnwerkers is een serie gebaseerd op het oral history-projectOnze Mijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch.