Onze Mijnwerkers met verhalen mijnwerkersvrouwen

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
In het traditionele Limburgse gezin deelde vader de lakens uit en moeder het eten. Kinderen schikten zich in het ouderlijk gezag. Vooral meisjes hadden weinig keuze. Ze leefden in een gesloten wereldje en werden opgevoed met ‘spaarzaamheid en
Doorleren was voor de meeste meisjes geen optie. Na enkele jaren lagere school moesten ze in het gezin werken of in dienstbetrekking gaan bij een mevrouw. Sommigen gingen nog naar de huishoudschool – om een goede huisvrouw te worden of om ergens als hulp in de huishouding aan de slag te gaan.
Mijn en kerk werkten nauw samen. En de mijnwerker en zijn gezin hadden daar alle vertrouwen in: “Ze zullen het wel voor ons regelen”.

Serie

In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen
Onze Mijnwerkers in een serie gebaseerd op het oralhistory-projectOnze Mijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch.