Onze Mijnwerkers: Limburgse mijnen veiligste van Europa

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De Limburgse kolenmijnen hoorden tot de veiligste mijnen van Europa. Een overheidsinstelling, Staatstoezicht op de Mijnen, controleerde de veiligheid ondergronds. Elke twee weken werden alle 12 mijnen bezocht en werd gekeken of de mijnreglementen goed
De mijnopzichter was verantwoordelijk voor de veiligheid. Als na een dodelijk ongeval bleek dat er onveilig was gewerkt, dan kon het gebeuren dat de opzichter werd gedegradeerd tot meester-houwer.
Ook waren er arbeidscommissies. Zes door de mijnwerkers gekozen vertrouwensmannen verzamelden klachten over gezondheid, veiligheid en arbeid. Klachten werden besproken met de directie.

Serie

In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.
Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen
.
Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.
Onze Mijnwerkers in een serie gebaseerd op het oralhistory-projectOnze Mijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch.