Onze Mijnwerkers: het gevaar in de mijnen

Onze Mijnwerkers: het gevaar in de mijnen

De Limburgse mijnen floreerden vooral tussen 1945 en 1965, de wederopbouw-periode na de Tweede Wereldoorlog. Het werk ondergronds was een zegen én een aartsvijand voor de koempels.

De capriolen die de koempels ondergronds uithaalden waren vaak gevaarlijk. Ondanks dat leefde er toch een gevoel van veiligheid, want voor iedereen was één ding cruciaal: de veiligheidsvoorschriften.

Als er toch iemand gewond raakte, dan werd ie bovengronds naar de verbandkamer gebracht. Als het echt mis was, kwam de dokter naar beneden. En dat gebeurde vaak. Er zijn meer dan 1500 dodelijke ongevallen geweest in de Limburgse mijnen. Bijna iedere oud-koempel is wel eens aan de dood ontsnapt.

TV-serie Onze Mijnwerkers
In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.

Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen

Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.

Onze Mijnwerkers is een serie gebaseerd op het oral history-project OnzeMijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch.

Foto: DSM-collectie/RCHL

Logo 1Limburg

Seun of God tegen broertje: 'Jullie trapten alles lang'

Seun of God tegen broertje: 'Jullie trapten alles lang'

Voor de zevende keer in hun carrière stonden broers Ralf (29) en Mats (26) Seuntjens tegenover elkaar op een voetbalveld. Tot zaterdag was de onderlinge score in balans, maar door de nederlaag van VVV-Venlo bij AZ (3-0) staat Ralf op achterstand.

Programma's