Onze Mijnwerkers: enorme afstanden ondergronds

Onze Mijnwerkers: enorme afstanden ondergronds

De koempels moesten eerst naar de mijn met de fiets of met de bus. Vervolgens waren ze ondergronds vaak ook nog meer dan een half uur onderweg - om op hun werkplek te komen. Met z’n allen in een grote trein, langs de steengangen naar de

En als ze dan waren aangekomen, ging de tocht nog verder. Te voet of op de fiets. Tot ze bij het kolenfrontwaren. En dan moest het werk nog beginnen!

De Mauritsmijn in Geleen was ondergronds ongeveer even groot als de hele stad Amsterdam.

TV-serie Onze Mijnwerkers
In de tv-serie Onze Mijnwerkers halen oud-koempels herinneringen op. De serie bestaat uit 35 afleveringen en loopt tot het einde van 2015. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen, omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de sluiting van de twaalf Limburgse steenkoolmijnen werd aangekondigd.

Het was het begin van een heftige periode, waar tot op de dag van vandaag vol emotie over wordt gesproken. De mijn bracht mooie dingen maar ook ellende. L1 staat dit jaar uitgebreid stil bij deze belangrijke periode uit de Limburgse geschiedenis. Kijk ook op L1.nl/mijnen

Deze serie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Behoud Mijnhistorie en FSI.

Onze Mijnwerkers is een serie gebaseerd op het oral history-project OnzeMijnwerkers.nl van Joost Verheij en Eugene van den Bosch.

Foto: DSM-collectie/RCHL

Logo 1Limburg

Programma's