
Er wordt steeds meer bekend over de werking van onze darmen en over hoe belangrijk ze zijn voor onze gezondheid. Ontelbare bacteriën zorgen ervoor dat ieder lichaam anders reageert op bepaalde voedingsstoffen. Als je de hele boel in kaart brengt, kun je dus jouw ultieme voedingspatroon uittekenen. Dat heeft natuurlijk goede gevolgen voor je gezondheid.
Ellen Blaak is onderzoeker en hoogleraar aan Maastricht University. Zij legt uit.
Darmbacteriën en gezondheid
"Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het darmmicrobioom een rol speelt in het ontstaan van chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en mentale ziekten zoals Alzheimer en depressie.
Darmmicrobiota: ongeveer 100.000 biljoen bacteriën, gewicht 2 kg, 150 maal zoveel genen als de mens. Beinvloed door onze omgeving voeding, leefstijl.
Darmmicrobiota zijn in staat om onverteerbare voedingsbestanddelen, zoals koolhydraten en eiwitten te fermenteren, waardoor belangrijke metabolieten ontstaan die het metabolisme van van de mens beïnvloeden. Deze onverteerbare voedingsbestanddelen zijn bijvoorbeeld voedingsvezels. Bij fermentatie van voedingsvezels worden producten zoals korte keten vetzuren gevormd die een gunstig effect op onze stofwisseling kunnen hebben. Ook kunnen onverteerbare eiwitten gefermenteerd worden waarbij producten worden gevormd die een ongunstig effect op onze stofwisseling hebben. Een switch van proteolytische naar saccharolytische fermentatie heeft gunstige effecten op onze gezondheid. Dit kan door door middel van verandering in voeding en leefstijl. Met name het eten van veel vezels kan gunstige effecten hebben.
Elke persoon heeft zijn eigen unieke darm bacteriënsamentelling en die samenstelling kan bepalen hoe mensen op een dieet reageren: precision nutrition, one size does not fit all.
Tijdens de fermentatie worden ook gassen zoals waterstof en methaan geproduceerd. Momenteel is het nog niet mogelijk om microbiële fermentatie bij de mens in real-time te bestuderen, wat de ontwikkeling en het testen van nieuwe producten en behandelingen beperkt. Op het moment zijn wij een innovatief continu meetsysteem aan het ontwikkelen, testen en valideren om de kinetiek van de fermentatie en het metabolisme van voedsel alsmede de impact van lichamelijke activiteit of medicatie op de fermentatiecapaciteit en de gezondheid te bestuderen."
Meer over zulk onderzoek in onze serie Testhelden
Route Regio
Rian en Ruud nemen je mee door de provincie, met nieuws, weer, verkeer en muziek, op werkdagen van 10;00 tot 13:00 uur, op L1 Radio. Kijk op L1.nl/Route-Regio